Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Община Перник вън от ВиК асоциацията засега

 

Пернишкият минипарламент не упълномощи кметът на Община Перник Росица Янакиева да участва в Общото събрание, което трябва да се проведе на 22 февруари, за да бъде учредена Асоциация по "ВиК".

Градоначалникът трябваше да участва в инициативата, на която трябва да се разпредели процентното съотношение на гласовете на общините - участнички в Асоциацията, съобразно обхвата на обособената територия на "ВиК" ООД - Перник, обявена с решение на министъра а регионалното развитие и благоустройството от 22 декември 2010 година. 
 
Община Перник с нейните първоначално предвидени 46,05 процента съотношение на гласовете, щеше да има блокираща квота. Тя засега остава обаче извън Асоциацията, която трябва да се учреди на 22 февруари.

Мотивите на съветниците, които отказаха да упълномощят кмета Янакиева да участва на форума бяха, че в Асоциацията лесно се влиза, но трудно, да не кажем почти невъзможно се излиза, тъй като е нужно единодушие на всички членове за това, което реално няма да може да стане - всички останали членове биха били заинтересовани Перник да е "вътре". 
 
Основната причина обаче е липсата на разработени поднормативни документи, дори правилник за приложение на Закона за водите, което означава членство на сляпо, без да са ясни плюсовете и минусите детайлно.

И още един факт - още преди пет месеца община Перник е трябвало да получи обратно собствеността си върху водни съоръжения, но вито МОСВ, нито МРРБ са изпратили исканата документация. 
 
Вчерашното решение освен плюсове, има и едни съществен минус - грози ни реална опасност заради отрицателния вот да получим отказ за финансиране на големи водни проекти.
 
Източник: zapernik.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив