Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Община Бургас опитва да осигури 3 млн. лв. за саниране на детски градини
Заради политически крамоли и сметки в местния парламент Община Бургас беше на път да загуби възможността да кандидатства за средства пред Фонд "Енергийна ефективност". С критичния минимум от гласове в подкрепа на предложението й, общинските съветници все пак разрешиха на местната управа да се възползва от този шанс.
 
Става въпрос за кредит в размер на 3 млн. лв., който да бъде отпуснат целево на Община Бургас.
 
Идеята е тези пари да се използват за саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в следните учебни заведения: ОДЗ "Морска звезда", ОДЗ "Звездица Зорница", ОДЗ "Делфин", ОДЗ "Славейче", ЦДГ "Чайка", ЦДГ "Веселушко", ЦДГ "Детелина" и ОУ "Георги Бенковски". Община Бургас неслучайно е избрала за включване в проекта именно изброените учебни заведения. Беше проведено обследване, от чиито резултати стана ясно, че с реализираните икономии заемът може да бъде върнат изцяло за срок от 5 години!
 
Направените изчисления показват, че за 60 месеца заемът спокойно може да бъде върнат, като се погасява единствено с парите, спестени от по-ниските сметки за топлоенергия.
 
Обяснено с по-прости думи, ако една детска градина бъде санирана, тя ще плаща за отопление не 100, а 50 лв., като с остатъка може да погасява заема за санирането /цифрите са примерни/. Парите ще идват от делегираните бюджети на заведенията. Няма да се наложи общинската хазна да отпусне дори и стотинка!
 
Излишно е да се споменава, че санирането означава повече топлина и удобство за малчуганите, както и по-малко вредни емисии във въздуха от парните инсталации.
 
През 2010 г. Община Бургас спечели и изразходи милиони левове за ремонт на градските училища и детски градини. Очевидно част от общинските съветници не желаят да помагат за довършване на започнатото в тази посока.
 
Общинска администрация се надява, че поне няма да й пречат умишлено!
 
Източник: burgas.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив