Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Няма да строят контейнерни терминали на пристанище Бургас

Споразумението за заем от  Японската банка за международно сътрудничество (Japan Ваnк for International Cooperation) и България по проекта за изграждане и развитие на нови контейнерни терминали в пристанища Варна и Бургас ще бъде прекратено, съобщава econ.bg.

 
До това решение се стигна, след като Министерският съвет разгледа доклад за проблемите, свързани с обслужването на първия японски заем, който е предназначен за пристанище Бургас.

Налице са множество трудности, а в някои случаи - и невъзможност за Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" и "Пристанище Бургас" да обслужват заема и да съберат средства за заплащането на вноските.
 
В доклада се посочва още, че има и случай, при който „Пристанище Бургас", чийто собствен капитал е отрицателна величина, взема заеми от банки, за да осигури средства за погасяване на своята част от заема.
 
Предприятието „Пристанищна инфраструктура" изразходва значителен финансов ресурс за покриване на вноските и ще бъде във финансова загуба до окончателното изплащане на заема през 2028 г.
 
Съществен недостатък на заема е, че е в японски йени, което води и до невъзможността „Пристанищна инфраструктура" да планира годишна инвестиционна програма, а „Пристанище Бургас" - да планира реалистичен бизнес-план. Наред с това, курсовите разлики във валутата на заема водят и до неговото немалко оскъпяване.
 
Поради посочени трудности българското правителство реши, след преговори със заемодателя и при спазването на всички законови процедури, да ревизира своето желание за използване на средствата по заема, съобщи правителствената информационна служба.
 
На министрите на финансите, на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията е възложено да предприемат необходимите стъпки за прекратяване на споразумението.
 
Източник: burgasinfo.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив