Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Нов закон в Египет слага край на хаоса при продажбата на държавна земя

Правителството на Египет прие проектозакон, който ще създаде специална институция за управление на продажбата на земи от държавния поземлен фонд, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални източници.

 
Планираният закон е част от усилията на страната да сложи край на съдебна одисея, която разклати инвестиционното доверие към динамичния пазара на имоти в страната.
 
Новата агенция, която ще отговаря за всички държавни земи в страната, ще определя различни цени за земите, които продава, в зависимост от предназначението.
 
Правителството отдавна се стреми да въведе правила при продажбата на земя, за да предотврати недоразуменията след възникнал съдебен процес през 2005 г. Той бе провокиран от продажбата на държавна земя на египетския холдинг Talaat Moustafa Group за негов проект на обща стойност 3 млрд. долара, след като сделката по продажбата бе обявена за незаконна.
 
През юни миналата година съдът постанови, че земята е трябвало да бъде обявена за продан на публичен търг според разпоредби от 1998 г., като това решение бе подкрепено от по-висша съдебна инстанция през септември. От държавната администрация казаха, че при продажбата са се водили от по-старо законодателство.
 
Египетските независими медии проследиха целия процес отблизо, като го определиха като битка между законодателната власт, защитаваща гражданите, и бизнес елита, който се ползва с протекционизма на правителството.
 
Акциите на Talaat Moustafa, която е най-голямата публична компания за развитие на имоти в страната, се сринаха след решението от септември, но след това възстановиха стойността си, тъй като правителството обеща да възстанови земята на компанията при същите условия, пише изданието.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив