Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Несебър сваля местните данъци в Общината

Община Несебър ще намали част от местните си данъци и такси, а други ще останат непроменени. Това ще решава на първата си сесия през 2011 г. Общинският съвет в Несебър.

По инициатива на администрацията, съветниците ще разискват и гласуват аргументите за корекция на задълженията на гражданите.

Общинска администрация ще предложи да бъдат гласувани 3 докладни записки, разглеждащи изменение на две наредби - Наредба № 11 за определяне и администриране на местни такси, цени и услуги на територията на община Несебър, във  връзка с промените в ЗМДТ, и Наредба № 14 за определяне на местните данъци.

Едно от предложенията е да се намали таксата битови отпадъци за фирмите от 7,3 на 7 промила, а данъкът за придобиване на имущество при дарение и по възмезден начин, както и патентният данък да запазят размерите си от 2010 година. Размерът на данъците и такса смет за гражданите ще останат непроменени, според докладната.

От тази година отпада и туристическа такса и се въвежда туристически данък за нощувки. Досега туристическата такса беше в размер 0.80 лв. дневно, а администрацията иска новият туристически данък да бъде в по-малък размер, като за местата за настаняване /самостоятелни стаи, къща (вила), семеен хотел, пансион/ да е 0.40 лв., а за средствата за подслон и останалите места за настаняване - 0.60 лв. за град Несебър, Свети Влас, Обзор и Равда, за всички категории звезди. За останалите селища на общината размерът на туристическия данък ще бъде предложен да бъде на минимума, допускан от Закона за местните данъци и такси в размер едва на 0.20 лв./дневно, като обхваща всички категории звезди и места за настаняване.

Проектът за корекция е жителите на община Несебър да плащат данъците и ТБО (такса битов отпадък)  за жилищата си, както и за автомобилите си на две вноски през тази година. Първата част ще се внася от 1 март до 30-и юни, а втората до 30-и октовмри. Досега плащането на местните налози ставаше на 4 вноски. Всеки от гражданите и фирмите, който внесе дължимите годишни задължения до 30  април, ще ползва 5 % отстъпка.

Налогът за недвижимото имущество също запазва размера си от миналата година, въпреки инфлационния индекс, и ще остане 1,5 промила от стойността.

По държавно изискване е тази година да се въведат допълнителни начисления в такса битови отпадъци по реда на член 71 от Закона за управление на отпадъците. Същите общината трябва да привежда по банковата сметка на РИОСВ-Бургас. Средствата ще бъдат оползотворени за изграждане на  ново депо за битовите отпадъци, от което Несебър и агломерацията има жизнена и неотложна нужда. Независимо от тези извънредни начисления обаче община Несебър настоява да се запази крайният размер на таксата битови отпадъци без увеличение.

С цялостната си стратегия и възможностите, които дава местното самоуправление, Община Несебър се стреми да не повишава, а дори да намалява данъчното бреме върху гражданите и бизнеса, въпреки инфлационния натиск и намалените бюджетни приходи, като запази и оптимизира своята социална, икономическа и административна политика.

Според виждането на ръководството в Общината, не допълнителното финансово натоварване, а облекчаването на данъчните задължения, може да изиграе стимулираща роля за развитие на местния бизнес и превръщането на община Несебър в едно от най-атрактивните и високостандартни места за живот в страната, което все повече се приближава до високите европейски изисквания.

Източник: burgasinfo.com
Снимка: burgasinfo.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив