Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Нараства активността на наемателите на офис сгради в София

Изминалата 2010 година се характеризира с нарастване на активността при наемателите на офис площи в София в сравнение с 2009 г., сочи анализ на Фортън

 
В условията на значително по-голямо предлагане от търсенето, равновесните наемни нива се определяха в по-голяма степен от наемателите.
 
Значителният процент незаети площи в новите проекти, излизащи на пазара, доведе не само до отстъпки в наемите, но и до различни допълнителни стимули, превърнали се вече в обичайни. 
Най-разпространените сред тях са гратисен период от няколко месеца без наем, стъпаловидно нарастващ наем, а в някои случаи и довършителни или ремонтни работи за сметка на наемодателя.
 
Налице е 36% ръст на нетно усвояване на офис площи през изминалата 2010 г.
 
През 2010 година бяха завършени рекордните 287 000 кв. м нови офис площи, което представлява ръст от 28% на общия обем в София и към края на годината достига 1,314 млн. кв. м.
 
През четвъртото тримесечие влязоха в експлоатация около 127 000 кв. м, значителна част от които се дължат на три големи офис сгради – Полиграфия Офис Център, Перформ Бизнес Център и Мегапарк.
 
„Макар че търсенето на офис площи е все още под нивата от най-добрите години на пазара, развитието през 2010 година беше положително”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International.
 
“Очакванията на бизнеса постепенно се подобряват, а много от компаниите, работещи на международни пазари, отбелязаха положителни резултати в края на изминалата година.
 
Това доведе до по-оптимистични нагласи сред наемателите по отношение на перспективите за бизнес и запазване или разрастване на ползваните офис площи”, допълват от консултантската компания.
 
Въпреки това процентът на незаетите офис площи е сравнително голям.
 
Основната тенденция при релокациите е за консолидиране на няколко офиса в един или избор на нов офис с по-добри характеристики – наемни нива, локация, технически параметри, по-лесен достъп, наличие на метро, по-добра бизнес среда. 
 
Очакванията за 2011 година са търсенето да бъде захранвано от компании в сферите на информационните технологии, аутсорсинг услугите, от фирми, ориентирани към международни пазари, както и от някои от търговските банки в страната.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив