Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Над 60 сгради в конкурса "Сграда на годината"

 

Престижният форум се превърна в своеобразен преглед на тенденциите в развитието на архитектурата и строителството у нас, като неговата цел е да бъдат отличени качествените и оригинални идеи, както и новаторски решения, реализирани през съответната година.
 
Заедно с това конкурсът инициира и благотворителни кампании, свързани с възстановяването на знакови български сгради. През 2008 г. Боянската църква, а през 2010 г. - музеят на Колю Фичето, показаха, че ктиторският дух и почитта към символите на българската духовност и култура никога не са напускали българите.
 
Реализираните сгради за периода 1 ноември 2009 - 1 ноември 2010 г. се представят в отделни категории, свързани с предназначението им. От миналата година организаторите на конкурса учредиха и награда за зелени сгради, чиято идея е да представи добрите примери в енергоефективното и устойчиво строителство у нас.
 
В тазгодишния конкурс има тенденция към увеличаване броя на сградите със социална функция: болници, училища, оздравително образователни центрове, както и сгради, обект на регенерация.
 
През 2010-та година сградите са разпределени в следните 12 категории: офис сгради, жилищни сгради, многофункционални сгради, търговски сгради, хотели, ваканционни комплекси, сгради за административно обслужване, производствени сгради и логистични центрове, сгради наука, образование и спорт, сгради култура изкуство и религия, сгради в областта на здравеопазването и зелени сгради.
 
Знаково е участието на построения през 1858 г. от Уста Колю Фичето и възстановен през 2008-2010 г. Хан на Хаджи Николи във Велико Търново, който, заедно с реставрирания Музей в Дряново, е своеобразен дан за 210-годишния юбилей на българския Леонардо Да Винчи.
 
Победителите по отделните категории се определят от 19-членно жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, строителството, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. На базата на определени и ясно дефинирани критерии всеки дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди церемонията.
 
Официалната церемония по награждаване на победителите в деветото издание на "Сграда на годината" ще се състои на 16 декември 2010 г. в Кемпински хотел Зографски, София.
 
Източник: profit.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив