Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Може да въведат такса водомер?

Освен такса „електромер" Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е склонна да въведе тази година и такса „водомер".


Това стана ясно от думите на председателя на комисията Ангел Семерджиев. Таксата ще се плаща от абонатите на ВиК-дружествата дори и в домовете с нулево потребление на вода. Размерът й няма да е голям и ще бъде различен за клиентите на всяка компания, обясниха от регулатора.
 
Още преди да са приключили дискусиите дали от 1 юли трябва да бъде въведена такса „електромер'", от държавната комисия намекнаха за въвеждането на още една такса за потребителите - този път за водомерите.

На заседание в регулатора ВиК-компаниите се оплакаха, че трупат загуби заради разходите по водомерите с ниско потребление - основно в малките населени места, вилните зони и курортите, които са със сезонно потребление. Затова по примера на предложената от фирмите на енергото цена за мощност и те поискаха от комисията ежемесечна такса, която да плащат всички потребители.
 
"Във връзка с разходите, които се правят за всички клиенти и най-вече за тези, които много рядко или почти не ползват услугата в тези жилища. Това е сериозен аргумент, който обосновава въвеждането на такава такса", каза шефът на регулатора Ангел Семерджиев.
 
Семерджиев увери, че новата такса, която може да стане факт в следващите месеци - почти няма да се усети в сметките на потребителите. Освен такса водомер - ВиК-дружествата поискаха в цената на водата да се вкарат част от несъбираемите дългове от абонатите. Досега дълговете на клиентите никога не са били ценообразуващ фактор, обясни Семерджиев. "ВиК-дружествата изобщо не могат да съберат от някои квартали никакви пари. И трябва да се търси начин в тези квартали, тъй като не могат да спрат водоподаването, как да се компенсират тези разходи. Естествено, другите квартали плащат", каза Семерджиев.
 
Най-много с 1-2 стотинки на кубик би поскъпнала водата, ако дълговете на абонатите се вкарат в цената на услугата, съобщи Иван Иванов, прокурист в „Софийска вода" - едно от дружествата, които поискаха такава промяна от регулатора. "Тук най-много се възмущавам от факта, че има няколко големи блока с живущи, които са заможни, но поради това, че не могат да се разберат помежду си, намират повод да не плащат и десет години не са плащали вода и са със задължения над 100 000, дори 200 000 лв.", коментира той.
 
От енергийния регулатор се заканиха да направят проверка на „Топлофикация-София", заради зачестилите напоследък аварии по мрежата на компанията.
 
Източник: dariknews.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив