Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Министерство и земеделци искат забрана на съоръжения с ВЕИ за земеделски земи

 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще подкрепи предложението на Асоциацията на зърнопроизводителите за забрана за изграждането на съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в земеделски земи от първа до осма категория. 
 
Това обяви той по време на конференция „Влияние на климатичните промени върху българската икономика”, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Идеята e предложението да залегне в Закона за опазването на земеделските земи, който е внесен в Народното събрание. „Земеделската земя и особено най-плодородната трябва да се използва по предназначение“, каза министърът.
 
По думите му България не трябва да използва най-лесния начин за достигането на поставените цели от ЕС за производство на електроенергия от ВЕИ, като изгради само фотоволтаици и вятърни централи. Той подчерта, че електроенергията от фотоволтаиците е 20 пъти по-скъпа от произвежданата от инсталациите за биомаса. Горите, земеделието и животновъдните ферми имат достатъчно отпадъци и суровини, които могат безплатно да се използват като биомаса за производство на топлоенергия и електроенергия, смята Найденов. Тези инсталации пък ще създадат много нови работни места.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив