Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Министерският съвет ще се отоплява с минерална вода

Сградите на министерския съвет и социалното министерство ще се отопляват с минерална вода от извора при Централната баня в София.


Това съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като екоминистърът Нона Караджова официално й връчи решенията за предоставяне за стопанисване и управление на осем минерални извора в града.
 
Столичната община ще стопанисва минералните извори в "Овча купел", при Централна минерална баня, в с. Панчарево, в с. Железница, кв. "Свобода", кв. "Лозенец", кв. "Надежда" и кв. "Баталова воденица".
 
Главният архитект на София Петър Диков посочи, че за осемте извора се изработват проекти.
 
Според специалистите топлинната мощност на извора при Централната баня ще отоплява освен сградата на направление "Архитектура и градоустройство", и сградите на Министерския съвет, социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. "Независимост".
 
По думите на Диков реализацията на този проект ще е още през тази година.
 
Ние вече разработваме проекти за две от находищата - Централната баня и в кв. "Лозенец", като идеята е освен за изграждането на СПА центрове, това находище да се използва за отопление на съседните сгради, обясни Йорданка Фандъкова.
 
Находището в "Лозенец" ще захранва с минерална вода басейна "Спартак".
 
Министър Караджова посочи, че министерството ще сътрудничи на общината във всичко възможно за реализацията на проектите, свързани с управлението на изворите. Общината ще стопанисва изворите в следващите 25 години.
 
Ако в петгодишен срок общината не започне усвояването на ресурсите, находищата ще бъдат върнати за стопанисване от държавата. Кметът посочи, че приемането на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и наливане за консумация вкъщи. 
 
Източник: vesti.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив