Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Мащабна програма ще осигури санирането на 720 000 панелки и сгради в лошо състояние

Ще интегрираме банки в милиардна, работеща програма за саниране на българските сгради. Финансови институции ще добавят допълнителни средства. Това каза ресорният министър Росен Плевнелиев след конференция за напредъка по изпълнението на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

 
По думите на Плевнелиев - интегрират се банките и ютилити компаниите, за да се „роди” милиардната и то - работеща програма за саниране на българските сгради. Според статистиката - става дума за 720 000 панелки и сгради в лошо състояние, в които живеят 3 милиона българи. Половината от тези сгради са в четири града – София, Пловдив, Варна и Бургас. 
 
„Не просто сме осигурили ресурс от 80 млн. евро, за да можем да направим една мащабна програма, а ще стане програма за 120-140 млн. евро. Ние не просто искаме само да похарчим парите, а да се „роди” работеща милиардна програма. Тя може да се финансира по пет различни начина – от еврофондовете, от продажбите на емисиите въглероден двуокис, каквито България ще може да продава от 2012 г., чрез фонд „Козлодуй” и бъдещите 250 млн. евро, които ЕС реши да плати на България като допълнителна компенсация или по линия на държавна политика за даване на данъчни преференции на хора, които са инвестирали в енергийна ефективност”, каза ресорният министър. Според Плевнелиев - всички тези средства трябва да минават през търговските банки. 
 
„Търсим работещ проект за милиарди в бъдещето”, заяви Плевнелиева. „По отношение на публично-частното партньорство и фонда JESICA не просто имаме едни 60 млн. евро за харчене, но нарочно отново интегрираме преди всичко банките, както и компании, които инвестират и управляват финанси. Според Плевнелиев във фонд JESICA от 60 млн.евро ще станат общо 110-120 млн. евро, защото и финансовите партньори ще дадат пари. „Опитваме се да изстискаме максималното от всичко и преди всичко не просто да харчим пари,а да създаваме перспектива за големи програми”, заяви Плевнелиев.
 
Източник: focus-news.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив