Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Майорка може да поведе испанския пазар на имоти във възстановяването

Испанският остров Майорка изглежда води възстановяването в сектора на имотите, като предприемачи отчитат повишени продажби и интерес благодарение на реалистичните корекции на цените, пише Property Wire.

 
Британският предприемач Taylor Wimpey de España съобщи, че през 2010 г. е отчел до 50% увеличения на продажбите спрямо миналата година и Майорка е изиграла ключова роля в повишаването на стойностите, като продажбите там са се удвоили.
 
„Продажбите на чуждестранни купувачи се движат от корекциите на цените на испанския пазар. Например в Майорка има намаления на цените на имоти до 25%“, казва Хавиер Байестер, управляващ директор на Taylor Wimpey de España.
 
„Планираме нови проекти, за да отговорим на търсенето. Майорка отчете положителни данни благодарение на два важни фактора. На първо място, нямаше огромно свръхпредлагане, а на второ, Майорка все още се счита за уникално място и по много начини превъзхождащо някои от дестинациите на континента“, обяснява той.
 
По информация от испанската преса Габриел Оливер, президент на Proinba, асоциация на предприемачите на Балеарските острови (един от които е и Майорка), предприемачите са много доволни от продажбите тази година. Те очакват да приключат годината с 4 хил. реализирани продажби на нови жилища, което ще намали инвентара от нови жилища с 2 хил., или 34%. В резултат на това е възможно да има търсене за стартиране на ново строителство през втората половина на следващата година.
 
Оливер е на мнение, че цените на имотите на островите са достигнали дъното, след като са отбелязали спад от 15% спрямо пика си от 2008 г. По думите му правилното ценообразуване е ключово за възстановяването на тежко засегнатия от кризата пазар на имоти в страната.
 
Той обаче допълва, че предприемачите не могат да свалят цените още много, защото това би означавало да продават под себестойността на строителството и ще доведе до фалити.
 
Испанският строителен сектор обаче не е толкова оптимистично настроен. Скорошно проучване на сектора в Майорка на Gadeso Foundation сочи, че 95% от бизнесмените в строителния сектор казват, че бизнесът е по-слаб в сравнение с преди четири месеца, около 81% са на мнение, че икономиката е още в рецесия, а 87% очакват следващата година да е по-тежка.
 
източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив