Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

МРРБ: Не само държавата, и общините са отговорни за незаконното строителство

Не само държавата в лицето на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), но и общинската администрация и основно главните архитекти носят отговорност за допускане на незаконно строителство покрай язовири и други терени, които са държавна или общинска собственост, коментира днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

 
Затова някои от основните нови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще са готови в края на годината, предвиждат именно диференциране и точно определяне на отговорностите на държавата и общините за недопускане на незаконно строителство. Сега например, заради строителството на 45 незаконни къщи на държавна земя в „чашката“ на язовир „Ивайловград“ главният архитект на Ивайловград може само да бъде уволнен, допълни Плевнелиев.
 
Той посочи, че в резултат на извършените напоследък проверки ДНСК е съставила 83 констативни протокола, които ако не бъдат обжалвани (или съдът ги потвърди след обжалване), стават заповеди за събаряне на съответните незаконни постройки. Освен това, съставени са и 36 акта за забрана за ползване, т.е. в тези незаконно построени къщи няма да има електричество, вода и т.н.
 
До края на годината ще бъдат ясни резултатите от съвместните проверки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите за евентуално незаконно строителство покрай всичките 50 язовира в страната, каза още Плевнелиев.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив