Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Кристалина Георгиева: Нужен е повече контрол при спазването на стандартите за качество в строителството

Европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева призова към повече внимание и контрол при спазването на стандартите за качество на строителството в България.

Георгиева бе гост в сутрешния блок на "Би Ти Ви" и коментира земетресенията в страната през изминалата седмица. Тя потвърди, че строителството в София на теория е такова, че може да издържи трус между 8-а и 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, а именно "разрушителни" и "унижтожителни".

"София в действителност е строена да издържи между 8-а и 9-а степен. Проблемът не е в това дали са ни хубави стандартите. Те са. Проблемът е в това дали имаме добър контрол тези стандарти да се спазват. Това е най-големият проблем в България", коментира Георгиева.

Еврокомисарът  сподели опит от посещенията си в Чили по повод земетресенията през март, заявявайки, че там контролът и проверките в строителството са постоянни.

"Когато бяха в Чили, това, което най-силно ме впечатли, е колко сериозно там се изпълняват мерките по безопасност и колко действително от президента надолу тази тема за проверките, за това да се доверяваме, но и да проверяваме колко силно това стои. В България аз не съм така 100% сигурна", каза Георгиева.

Тя призна, че е била търсена от представители на Българската Строителна Камара, именно по този проблем. Кристалина Геогиева призова министрърът на на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да се заеме сериозно с оценката на контрола в България.

"Това, което аз разбрах от разговора със Строителната камара е, че преди няколко години е взето решение да се приватизира контролът, той сега е в частни ръце. В това няма нищо лошо. Лошото е, че когато сме в криза и частните фирми се конкурират, за да спечелят поръчки да осъществяват контрол, те как могат да се конкурират, като свиват цените. А как свиваме цените, като намаляваме посещението на място. Важно е да погледнем дали нашата система на контрол е достатъчно надеждна, за да гарантира безопасността на българските граждани", призова Георгиева.

Тя посочи връщането на водещата роля на Дирекцията за национален строителен контрол като едно от средствата за подобряване на качеството на строителството у нас.
 
Снимка: btv

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив