Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Кредитите в лева са неизгодни спрямо еврото

Цената на кредита за масовите български предприятия остава над 10%. Според най-новата статистика на БНБ, средната лихва по нови кредити за нефинансовите предприятия през ноември е в размер 10.56% за кредити до 1 милион евро договорени в левове. На годишна база се отчита спад на лихвата от 0.34 процентни пункта. Кредитите на стойност над 1 млн. евро, договорени в левове, са със средна лихва от 7.90%.


Кредитите в евро остават по-евтини от левовите, с лихва от 8.78% за размер до 1 млн. евро и 8.52% за повече от милион.

Сравнено с нивата през октомври се вижда, че цената на кредита за предприятията в левове без значение от размера нараства с 0.75 процентни пункта през ноември. Кредитите в евро са поскъпнали с 0.1 п.п. за размер до 1 млн. евро и с 0.4 п.п. над този размер.

Годишният процент на разходите /евфемизъм за реалната лихва, плащана от потребителя по кредита/ по жилищните кредити в левове през ноември е средно 9.36%, спад на годишна база с 0.74%. Ипотеките в евро струват на потребителите 8.7% годишно оскъпяване. За последния месец, ипотеките в евро и лева са нараснали средно с 0.23%. Потребителският кредит в левове струва средно 13.8%.

Средният лихвен процент, плащан от банките по депозити на граждани в лева е 5.93%, в евро 5.08%. На предприятията се плаща годишна лихва съответно 4.2% и 3.57%. Наблюдава се лек ръст на лихвите по депозитите спрямо октомври, с изключение на евровите депозити на домакинствата, които поевтиняват с 0.07 п.п.

Основният лихвен процент на БНБ за ноември е 0.17%. Дългосрочният лихвен процент за оценка степента на конвергенция е 5.74%.

Проверка в базата данни на БНБ показва, че дългосрочния лихвен процент, който се изчислява на база доходността до падеж на вторичния пазар на дългосрочни държавни ценни книжа, в момента е на двугодишно дъно. През октомври 2008 г., тоест в навечерието на финансовата криза след фалита на Lehman Brothers, ДЛП беше 5.17%. През ноември 2008 г. дългосрочният лихвен процент е вече 6%. През август 2008 г. равнището на дългосрочната лихва достигна пик от 7.77%.

Доходността до падеж на вторичния пазар на ДЦК през ноември е 3.54% за книжа с падеж след 5 години и 4.78% за 10 – годишните бонове. 

Източник: DarikFinance.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив