Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Кредит Център: Младите теглят два пъти повече кредити

Значително е нарастнал броят на клиентите до 25 години, които са изтеглили ипотечни кредити, сочи доклад на Кредит Център.

 
За първите месеци от тази година, той се движи около 13%, което е почти двойно по-високо от нивата преди Финансовата криза.
 
Обяснението за това се крие в текущите цени на имотите, подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло. Всичко това дава оптимизъм на младите, че ще могат да изплатят един ипотечен заем в обозрим период, с нормални вноски, които са поносими за месечния им бюджет, коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.
 
Все повече у потребителите се затвърждава убеждението, че не могат да очакват нов драстичен спад в цените на имотите.
 
Хората постепенно започват да осъзнават, че двуцифрените понижения, които наблюдавахме през 2009 г., няма да се повторят. Макар и да не е изключен  спад с още няколко процента, и то не при всички имоти, вече говорим за разлики, които са напълно постижими като намаление при преговорите.
 
Данните на агенциите за недвижими имоти единодушно показват повишение на интереса към пазара и нарастване на огледите на жилища от началото на годината.
 
Затова и очакванията на консултантите са, че това ще се материализира в сключването на реални сделки през следващите месеци и увеличена активност на пазара на ипотечните кредити.  
 
Лек спад отчита през февруари средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната. За разглеждания период той е 34 860 евро при 35 650 евро за предходния месец, сочат наблюденията на КредитЦентър.
 
Обясненията за това могат да се търсят в традиционно слабия период, следващ повишената активност на клиентите около Коледните и Новогодишни празници, включително и в тегленето на ипотечни кредити.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив