Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Кога ще намалеят незаконните строежи у нас?

Напоследък темата за незаконните строежи стана обществено значима покрай коментариите за „веселото митничарско село“ край язовир Ивайловград.Предлагаме ви мненията на експертите от Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти /БААИК/ за проблема и начините за решаването му.

 
През юли 2002 година у нас бе премахната възможността за узаконяване на незаконните строежи, твърдят експертите. Това е поредния случай на законова норма,която откровено не работи и случаите на незаконно строителство не намаляват. Липсва обаче информация колко точно сгради и постройки са се появили без спазване на законовите изисквания. Два са основните видове незаконни строежи у нас, стана ясно от изложението на арх. Марин Бакалов,председател на Асоциацията.

Първият вид са строежи, започнати без необходимата документация, най-често при липса на разрешително за строеж. Но с идеята, че тъй като подадените документи са изрядни, рано или късно разрешителното ще бъде получено.

Вторият вид са откровено незаконните строежи, когато на всички – инвеститори, строители, собственици е пределно ясно, че разрешително няма да може да бъде получено по обичайния начин поради нарушаването на повечето от изискванията на Закона за устройство на територията. Че в целия процес на строителството на една нова сграда са заложени маса условия за корупционни практики, също е обществена тайна. Само чрез плащане на определени лица и чиновници е възможно да стават тези безобразия, които виждаме напоследък от птичи поглед, заедно с данъчните. Например съгласно закона фигурата на независимия строителен надзор-консултант е много важна. Това са лицата, които експертизират проектната документация чрез оценка на съответствията и следят целия строителен процес до неговото завършване с окончателен доклад.

Според закона обаче не съществува норма или условие за определяне размера на тяхното заплащане – всичко е оставено на договорка между инвеститор и надзор-консултанта.Според арх. Бакалов комисионната им варира от 0.5 до 4% от проектната стойност на сградата, за която те осъществяват надзорни функции.Но без очертани граници,заплащането на консултанта, за да си затвори очите пред известни отклонения от нормите, е чиста проба корупционна възможност.

Проблеми има и с контрола върху тези важни фигури в строителния процес- от влизането на закона в сила през 1999 година досега само на 6% или 50 консултанти по надзора е отнет лиценза заради констатирани нарушения при около 800 получили такъв лиценз. При състоянието на новото строителство у нас, това означава само едно- контрола върху работата им е крайно недостатъчен и създава условия за корупция.

Същите корупционни възможности се откриват и пред общините, които имат правомощия да санкционират нарушителите. От БААИК предлагат и три мерки, за да се сведе до минимум броя на незаконните строежи:

1.Регламентиране със закон на консултантската дейност и прецизиране на изискванията към субектите, които упражняват тази дейност.

2.Премахване на дуализма при издаването на Разрешенията за строеж- този документ да се дава само от една институция - или експертен съвет към общините или на основата на доклад от консултанта.

3.Премахване на дуализма и при контрола – той да бъде упражняван или оторганите на ДНСК или от общинските администрации.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив