Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Кметовете ще назначават домоуправители в блоковете

Кметовете стават кадровици по блокове и вече ще назначават домсъвети там, където обитателите не са си ги избрали сами. Такава промяна в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е внесло правителството в парламента.


Ако идеята бъде одобрена, местната власт ще бъде натоварена с още задължения в напразен опит да направи работещ един очевидно абсурден закон.
 
Досега ЗУЕС вменяваше на кметовете "само" да свикват общи събрания на етажни собствености, които не са си избрали сами управителен съвет. Законът изискваше до юни 2010 г. всички собственици на жилища в обща сграда или в един вход да проведат общи събрания, да си изберат управа, да се впишат в новия модел домова книга и да подадат в общината заявление за регистрация на етажната собственост.

ко някоя съседска общност е пропуснала този срок, иде ред на кметовете - до края на юни 2011 г. да организират общи събрания. Проблемът е, че и до днес много обитатели на блокове и кооперации нехаят за задълженията си или са затънали в комшийски войни и нито са си избрали домсъвети, нито са се регистрирали в общината.
 
От мотивите към проекта се разбира, че практиката е показала засечки в прилагането на закона - кметът свиква събрания, но идват малко съседи и сбирката не може да вземе решение поради липса на кворум. Затова се предвижда нова възможност - ако това се случи и не се съберат поне 33% от собствениците на идеални части в етажната собственост, кметът има срок от 14 дни да избере управа на блока (по закон домсъветът трябва да се състои поне от трима души).

Не е ясно по какъв критерий ще става изборът, нито какво се случва, ако назначеният за домоуправител откаже да поеме функциите. Според поправките, предложени от МС, ако градоначалникът не смогва с всички блокове, може да упълномощи свои подчинени да се заемат с кадруването по входовете.
 
Източник: segabg.com
Снимка: technabob.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив