Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Ипотечният пазар у нас се нормализира

Ипотечният пазар в България през 2010 година се характеризира с нормализиране, сочи годишният доклад на "Кредит Център" за изминалата година.

 
Средният размер на отпуснатите в страната ипотечни кредити намаля със 7% до 33 740 евро, но понижението му бе далеч от рекордните 22%, отчетени през 2009 г. спрямо 2008-ма.
 
Основните причини за движението на спад през изтеклата година могат да се търсят в по-ниските цени на имотите, както и в продължаващото търсене на малки по квадратура жилища. 
 
Лихвите през изминалата година се движеха между 7% и 8% за кредитите в евро и между 8,5% и 9,5% при ипотечните заеми в лева, което е понижение средно с 1 пункт спрямо предходната 2009-та година.
 
Изтеклата 2010 г. ще запомним с понижаването на лихвите на ипотечните кредити и подобряване на условията по тях. Друг съществен момент бе появата на разнообразие от нови, подходящи за периода на криза, ипотечни продукти. Търсенето на жилищни заеми бе основно в границите между 20 000 и 40 000 евро, като на пазара се завърнаха младите хора, чийто дял се покачи двойно спрямо предходната година, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".
 
Пикът от периода преди кризата скоро едва ли ще се повтори, но това не е и необходимо. Ръстовете от порядъка на 50 до 100% годишно, познати от периода  2005-2008 г., излизаха от рамките на здравословния за пазара растеж. Очаквам след тежката финансова криза, която промени в голяма степен пазарните правила и нагласите на потребителите, да последва внимателен, но устойчив растеж на кредитирането, прогнозира Тошев.
 
Имаме всички основания да вярваме, че намалението на лихвите ще продължи и през 2011 г., като то ще е предпазливо и ще следва намалението на лихвите по депозити и растежа на икономиката на страната, намаляването на риска на пазара и нагласите на потребителите. Очаквам в края на 2011 г. лихвените нива по ипотечните кредити да се движат в рамките на 6,25%-6,75% в евро и 7,5%-8% в лева, допълни още той.
 
И през 2010 година най-активните кредитополучатели бяха тези между 26 и 35-годишна възраст, които представляваха над 55% от всички. Техният брой дори се покачи спрямо 2009 г., когато делът на тези потребители на ипотечни заеми беше 53,5%, се казва още в доклада.


През изтеклата 2010 година се наблюдаваше и друга интересна тенденция – спад в активността на кредитополучателите на възраст над 45 години, и същевременно „събуждане” на най-младите между 18 и 25-годишна възраст, чийто брой през 2010 година почти се удвои спрямо 2009-та.  

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив