Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Изтича срокът за изпращане на информация за регистрираните етажни собствености

 

Министерсвото на регионалното развитие и благоустройството обръща внимание, че на 31 декември 2010 г. изтича срокът, в който кметовете на общини са задължени да изпращат обобщени справки за регистрираните етажни собствености на територията на техните общини.

Това тяхно задължение произтича от чл. 47, ал. 2 от Закона за управление на етежната собственост. Справките следва да съдържат информация както за броя на регистрираните етажни собствености, така и за процентното им съотношение към общия брой сгради в режим на етажна собственост на територията на съответната община.
 
Министерството разчита на съдействието на общините с оглед на факта, че тази информация е необходима за изготвянето на детайлен анализ по отношение прилагането на закона, въз основа на който да бъде актуализирана нормативната база, както и успешното формулиране и изпълнение на държавната жилищна политика.
 
Също на 31 декември 2010 г. изтича и срокът за служебно свикване на общи събрания в тези етажни собствености, в които това законово задължение не е изпълнено от собствениците. Съгласно § 6 от Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост кметовете на общини са длъжни да изпратят справка до МРРБ в едномесечен срок, т.е. до 31 януари 2011 г.
 
Писмо в този смисъл ще бъде изпратено и до Националното сдружение на общините в Република България, разчитайки на тяхното съдействие и ползотворно
сътрудничество за прилагане на изискванията на Закона за управление на етажната собственост.

Коментара : (1)

Добави коментар
Георги АнгеловДек 27, 2010     (1)

Каквото и да измисли правителството, каквото и да прави, резултатите показват, че по малко от 50 % във всяко населено място , ще се регистрират и ще създадат домови книги. В повечето случаи, съсобствениците изобщо не се интересуват и не вземат участие в общи събрания. Оправданията са едни и същи: 1. Нямам време сега 2. Имам работа 3. Нямам пари Мисля, че е наложително да се знае кой и като какъв ( наемател или собственик )живее във всеки имот, при режим на съсобственост.Това ще помогне да се разпределят разходите, както и да се вземат по-лесно решения за всички въпроси , отнасящи се до стопанисването на всяка сграда. А решенията трябва да се вземат единодушно, ако само един не е съгласен не може да се санира сграда или да се кандидатства по проект. Така , че участието на всички съсобственици за наложително, дори и да не са с финансово равни възможности.

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив