Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Изсичат дървета на бургаска улица заради ремонт

66 дълготрайни декоративни дървета на бургаската ул. "Калоян" ще бъдат изсечени заради предстоящия ремонт на улицата. Комисия, назначена със заповед на кмета, е направила оглед и е дала заключение за точния брой на дърветата, подлежащи на изсичане.


Изготвени са и паспорти на дълготрайната декоративна дървесна растителност, засягаща се от реконструкцията и на дървесната растителност в  недобро декоративно състояние, предложена за премахване и подмяна, съдържащи санитарни експертизи за състоянието на всяко дърво.

От РИОСВ-Бургас също са дали съгласие за отсичане на дърветата. Вече е открито и производство по издаване на разрешение за премахване и подмяна на едроразмерна дълготрайна декоративна растителност. 
 
По-голяма част от дърветата /41/, които ще бъдат изсечени са от вида дребнолистна липа. 10 са негодните дървета от вида американски ясен, има по няколко японски софори и каталпи. Три иглолистни дървета също ще бъдат изсечени.
 
След премахване на дърветата ще се извърши подмяна с едроразмерни, отговарящи на изискванията за паркоустрояване. Предстои дърветата, подлежащи на изсичане, да бъдат маркирани, а премахването им ще стане при спазване изискванията за безопасност.
 
В законовия срок в Община Бургас не са депозирани писмени възражения по премахване на дърветата. "При обследването на растителността сме се съобразили с това максимално да съхраним годните дървета по тази улица. Много от тях обаче са заболели. Кореновата система на други вече е подкопала основите на къщите. При дъжд водата се стича в мазетата. На места тротоарите са разрушени от корените на дърветата и вече са пробили към уличното платно",  обрисува картината архитектът на общината Веселина Илиева. "Надявам се да срещнем разбиране от страна на живеещите на улицата, че тези дървета само пречат и трябва да бъдат премахнати", каза тя.
 
Наскоро зам.-кметът Костадин Марков съобщи пред медиите, че за ремонта на ул."Калоян", както и за преасфалтирането на други улици в комплекс "Възраждане" ще бъдат заделени 8 млн. лева.
 
При реализацията на ремонта на "Калоян" изпълнителят ще бъде задължен да опазва запазващата се дълготрайна декоративна едроразмерна дървесна и храстова растителност.

За предпазване на кореновата система и стволовете на дърветата при строителството, всяко едно дърво да се укрепи по детайл, представен от отдел "Озеленяване".

При констатиране на нанесени щети на дълготрайната декоративна растителност изпълнителят ще бъде санкциониран, съгласно действащата нормативна уредба.
 
Източник: burgasnews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив