Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Изпълнението на новите изисквания за етажната собственост буксува

Днес бяха огласени данните от проведено проучване на нагласите на собствениците на имоти в София относно прилагането на Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/.


То е направено от Фондация "Център за икономическо развитие" по финансиран от еврофондовете проект "Аз, съседът, общината".Предлагаме ви някои интересни данни.
 
Около половината от жилищните сгради, които съгласно закона трябва да проведат общи събрания и да регистрират в общината своята етажна собственост, още не са сторили това, казаха експерти,провеждащи допитването. И предупредиха, че колкото и да се отлагат сроковете за тези общи събрания, накрая очевидно ще се стигне и до прилагане на санкции и глоби.
 
Най-добро в момента е състоянието в столичния жк "Младост" - тук 2/3 от сградите вече са с регистрация.Освен трудностите по провеждането на общите събрания, все още има и някои нерешени въпроси, например липсва Правилник за прилагане на ЗУЕС в София, както и Наредба на Столична община относно предаването на площите около новите сгради за поддръжка на собствениците.
 
На първия въпрос в анкетата "Познавате ли изискванията на ЗУЕС" 65% отговарят, че са запознати с тях. Най-висока степен на познаваемост на закона има в "Лозенец" - около 80%, в останалите райони процентът е около и под 50.На питането "Коя форма на регистрация на Вашата етажна собственост бихте одобрили?"в Лозенец показват завидно единодушие-всички анкетирани искат Общо събрание на собствениците.
 
В "Триадица" пък 31% от хората искат да имат Сдружение на собствениците като самостоятелно юридическо лице. В "Младост" този процент е малко над 27.Основна причина да не се иска юридическо лице като форма на сдружаване е опасението от некоректни съседи и страхът това да не доведе до допълнителни разходи за собствениците. В същото време обаче достъп до еврофондовете за саниране на сградите могат да получат само юридически лица-сдружения на собствениците.Средства за енергийна ефективност за цели сгради има и по други програми, отпуснати от няколко европейски правителства сред които Холандия и Германия, но и за тях се иска юридическа регистрация.
 
Категорично българските собственици на имоти не приемат и още нещо - да се възложи управлението на етажната обща собственост на професионални фирми, форма, много разпространена в Западна Европа. И тук страхът от увеличение на разходите е основен,коментират експерти.
 
Ще стане ли Законът за управление на етажната собственост поредния нормативен акт, който на практика не изпълнява функциите си, остава да видим в следващите месеци. Едно е ясно - ако държавата намери сили да приложи закона в пълната му сила спрямо неизправните собственици, ще има много недоволни, въпреки достатъчното време разпоредбите да бъдат изпълнени.
 
Източник: imoti.net
Снимка: eppi.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив