Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Изграждането на кръстовища на две нива в София ще започне от тази година

 

Столичната община за поредна година ще разчита на кредити и средства от оперативни програми за най-важните проекти.
 
Това става ясно от проектобюджета на общината за 2011 г., който беше представен подробно вчера от кмета Йорданка Фандъкова и ресорните зам.-кметове.
 
От средствата за капиталови разходи в размер на 624 млн. лв. близо 324 млн. лв. са европейско финансиране, а 131 млн. лв. са кредити.
Капиталовите разходи са близо половината бюджет на общината за тази година.
 
В перото за капиталови разходи е включено изграждането на завода за боклук, въпреки че Европейската комисия поиска преразглеждане на цената на съоръженията и не е ясно дали и кога проектът ще бъде одобрен, припомня вестник "Дневник".
 
Отделно се очаква одобрението на 50 млн. евро по оперативната програма "Регионално развитие", които заедно с 12 млн. евро съфинансиране от общината ще бъдат вложени в подобрения в градския транспорт - разширяване на системата за електронно таксуване, нови информационни табла и навеси по спирките, нови автобуси и ремонт на релсите.
В тези средства е предвидено доизграждането на трамвайна линия от пл."Велчова завера" до ж.к."Студентски град", която ще има контакт с метрото на две места, както и рехабилитацията на трамвайното трасе по бул."България".
В рамките на тези средства ще се включи и покупката на нови транспортни средства за тролейбусния транспорт.
 
През тази пролет ще приключи изграждането на 8-километровото велосипедно трасе в ж.к. "Младост", съобщи още Христов.
 
В перото за капиталови разходи отново са заложени парите по заема от Европейската инвестиционна банка от 40.4 млн. лв. за изграждане на пет кръстовища на две нива, което се отлага вече две години.
Средствата са за кръстовището на бул. "Акад. Ив. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски", транспортния възел при "Лъвов мост", кръстовището на две нива при бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Андрей Сахаров", втория надлез при ул."Адам Мицкевич" над "Бакърена фабрика", продължаването на реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер".
 
9.7 млн. лв. са предвидени за изграждането на пробива при ул. "Бяла черква" и довършването на бул."Копенхаген" от ул. "Обиколна" до бул. "Цариградско шосе", като този проект ще бъде продължен до метростанцията при булеварда заедно с трамвайната линия.
Предвидени са и средства за пробиви по бул. "Царица Йоанна" и бул. "П. Дертлиев".
 
Инвестиционната програма предвижда и реконструкция на моста "Чавдар", както и транспортния възел "Надлез "Надежда", които не са ремонтирани от построяването им.
 
Общият брой на предвидените съоръжения за ремонт е 18, информира БТА.
 
"Ще се търсят евросредства и за завършване на околовръстното шосе", обяви главният архитект Петър Диков.
Той добави, че тази година ще започне проектирането на подземни паркинги, въпреки че пари за това бяха заложени в бюджета за 2010 г. "Смятам за личен мой провал факта, че за четири години не започна изграждането на нито един подземен паркинг", каза Диков, цитиран от "Дневник".
 
Новост в бюджета на София са заложените средства за ремонти на паркове.
За първи път от години ще бъде направен нов парк - "Възраждане", за което са отделени 1 млн. лв. За реконструкция на парк "Гео Милев" са предвидени 600 хил. лв., толкова са отделени и за възстановяване на парк "Лебеда".
 
Тази година ще бъдат основно ремонтирани повечето детски площадки в града, обяви зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. За това ще има 1.2 млн. лв.
 
За собствените приходи общината ще разчита предимно на данък сгради, данъка върху колите и този върху сделките с имоти. И по трите пера е заложено завишение спрямо миналата година. От данък сгради общината очаква да събере 88 млн. лв., като увеличението ще дойде от по-високите данъчни оценки в някои квартали заради новото райониране.
 
Освен това фирмите ще плащат вече върху по-високото между данъчната оценка и отчетната стойност на имота, обясни зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.
Общината очаква и повече приходи от жилищата, които досега са били използвани без акт 16 и за които не са плащани данъци.
 
Източник: stroitelstvo.info

Коментара : (1)

Добави коментар
margaritaЯну 23, 2011     (0)

ne znaia kvi sa tia pati6ta i koi 6te otkradne mnogoto lev ot cialata taia rabota..no patia kam sofia e ujasen..ot koiato i da go pogledne6..niama 4uvstvo 4e vlizam v stolica...mnogo e grozno..pak i te magistralite sa si za sofianci..pak 4e niama lev za jivotospasiava6ti-mainata mu..ot tam lev ne pada..da e jiv i zdrav boiko

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив