Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

И Велико Търново с проект за саниране на панелните блокове

Община Велико Търново ще кандидатства с проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради по Оперативна програма „Регионално развитие", съобщи Мариела Цонева - директор на Дирекция „Европейска интеграция, фондове и програмиране".

 
Жилищната политика в България е значително изостанала в сравнение с останалите държави от бившия съветски блок, уточни Цонева. Според нея една от причината за това е, че над 96 % от жилищата са частна собственост, а Европейският съюз е изключително чувствителен към финансирането на частни имоти. Въпреки това през юни ще стартира схема за обновяване на жилищните сгради.
 
Тя  предвижда държавата да поема над 50 % от стойността на разходите по саниране на сградите, както и всички останали дейности, свързани с подобряване на енергийната ефективност. Със стартирането на подобен проект могат да бъдат санирани всички панелни блокове.  Очаква се държавата да поеме изцяло или не по-малко от 50 % от разходите за ремонт на общите части на панелните сгради като входове, стълбища и покриви, каза още Мариела Цонева. Чуйте повече в звуковия файл.
 
Община Велико Търново ще кандидатства по още две схеми, които предстои да бъдат отворени до края на месеца по Оперативна програма „Регионално развитие", каза още Мариела Цонева. Единият е за деинституционализация на децата, настанени в домове.
 
Схемата за този проект ще бъде отворена на 21 януари. Община Велико Търново е избрана да разкрие дневен център от семеен тип.
 
Вторият проект, с който общината ще кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие", е за подобряване на общинската здравна инфраструктура. Програмната схема  е за модернизация и закупуване на специализирано оборудване за лечение на онкологични заболявания, уточни Мариела Цонева.
 
Със средствата може да бъде закупена апаратура за лъчелечение и диагностика. Община Велико Търново вече е започнала разработването на проект съвместно с Онкодиспансера.
 
Източник: dariknews.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив