Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Засилва се интересът към сделки с проблемни имоти

Наблюдава се силно увеличение на броя държави, в които брокери и оценители на имоти отчитат засилен интерес към проблемни имоти, сочи глобално проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS).

 
Проучването разкрива също, че се очакват най-много продажби на проблемни имоти в идните месеци в Ирландия, САЩ и Испания.
 
Тримесечният анализ на RICS разглежда тенденциите в 25 пазара на бизнес имоти от цял свят. Под „проблемен имот“ се разбират имот в процес на принудително отнемане или предлаган за продажба от кредитора му. Обикновено проблемните имоти постигат по-ниски цени от пазарната им стойност.
 
Увеличението на проблемните имоти на пазара може да се разглежда като негативен икономически индикатор, докато намалението може да е признак на възстановяване.
 
На участниците в проучването е зададен въпросът дали степента на интерес от специализирани фондове към проблемни имоти се увеличава. Според отговорите в 20 държави се наблюдава засилване на интереса към проблемни имоти през третото тримесечие спрямо 11 през второто.
 
Увеличението на интереса от страна на специализирани фондове е най-силно в Ирландия и Испания, въпреки че анкетираните отчитат ръст на интереса на повечето пазари, като единствено към Русия интересът на фондовете изглежда е отслабнал.
 
По отношение на активността през третото тримесечие е регистриран лек спад на държавите, в които се увеличава броят на проблемните имоти, които излизат на пазара – от 13 през второто тримесечие те стават 12 през третото.
 
Въпреки лекия спад респондентите очакват броят на офертите за проблемни имоти, които ще излязат на пазара през четвъртото тримесечие на 2010, да нарасне в 16 от 25-те държави, включени в проучването. Най-големи увеличения се очакват за Ирландия, САЩ, Великобритания, Испания, Португалия и Унгария.
 
Източник: dnes.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив