Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Законодателството в строителния бранш е добро, смятат експерти

Няколкото последователни земни труса в София отново поставиха на дневен ред качеството на строителството и устойчивостта на сградите в столицата. Днес по този въпрос изразиха своето мнение експерти от една браншова организация – тази на архитектите и инженерите-консултанти.


След въвеждането на консултанта в строителния процес, което стана със законодателни промени през 1999 година, контролът върху новостроящите се сгради и съоръжения бе силно завишен, смятат от Българската асоциация на архитектите и инженерите-консултанти /БААИК/. Даже отиват по-далеч, твърдейки че нашето строителство превъзхожда това в други европейски страни, дори и в Германия.Според действащото в момента законодателство всеки строеж завършва с изготвянето на окончателен доклад на консултантската фирма, който удостоверява годността на сградата за въвеждането и в експлоатация.Към този доклад се изготвя технически паспорт на сградата, в който трябва да са отразени всички препоръки за нейното безопасно използване в бъдеще. Ако нещо се промени в сградата след време, това задължително се отразява в  техническия паспорт.Затова от БААИК съветват – когато си купувате имот в новопостроена сграда, изисквайте техническия паспорт и енергийния паспорт на сградата, където се намира имота ви.


По въпроса дали старите или новите сгради у нас са по устойчиви на земетресение, експертите дадоха уклончив отговор. Според тях всяка сграда е отделен случай и не може да се правят обобщения на  база време на строителство. Но бяха категорични, че строена през 50-те години на миналия век масивна тухлена сграда със зид от 50 см, в която няма монтирани противоземетръсни шайби е също толкова устойчива на земен трус,колкото новопостроена сграда с перфектно изпълнени противоземетръсни шайби. 


Експертите апелираха за бързо приемане на Закона за консултантската дейност, за да станат ясни критериите, на които тези фирми трябва да отговарят и отговорностите им при некачествено извършена работа.

 

Източник: imoti.net

 

Снимка:cleantechnica.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив