Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Задава се втора мол вълна

На югозападния фланг на Софийското поле се завихря колосална война. Залозите са: кой инвеститор първи ще приключи строежа, кой ще напълни най-бързо магазините и кой ще привлече лъвския пай от клиенти. И то не какви да е, а предимно с издути портфейли.

 

Като се каже южен квартал, се имат предвид не само престижните “Лозенец”, “Иван Вазов”, “Бели брези”, но и пълните с тузарски къщи “Бояна”, “Драгалевци” и “Симеоново”.

 

Покупателната способност на населението там е несравнима с никоя друга част на столицата. А дори и на България. Не е за вярване как районът досега е без мол. Но скоро това ще се промени.

 

Преди време хищните инвеститори започнаха да кръжат като назгули над южните квартали. Набелязани бяха най-подходящите терени за молове. Кризата поотложи мераците им, но всяко нещо има край.

 

Началото на края даде компанията “Булфелд”. Собствениците на търговския център “Илиянци” без много шум запретнаха ръкави и от няколко месеца дълбаят основите за “Перъдайз център”. Той ще се издигне до Южния парк - на терен от 35 дка на ъгъла на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрик Ибсен”. Планът е през август 2012 г. да бъде открит най-големият мол в София - с над 75 000 кв. м отдаваема площ.

 

Освен безброй магазини в него ще има кина, боулинг, ледена пързалка и още куп атракциони, съобщиха от агенция “Рея интернешънъл”.

 

Инвеститорите са пристъпили смело към изкопните дейности, защото ползват собствен капитал за първата част на проекта. Едва на следващ етап ще ползват кредит, почти сигурно от Уникредит Булбанк.

 

Случайно или не, след старта на “Перъдайз център” бързо се активизира и брадясалият проект “България мол”. Търговският комплекс на бул. “България” и бул. “Тодор Каблешков” стоя близо две години замразен.

 

От няколко дни работници и техника започнаха да сноват в огромния изкоп. “Труд” научи причината - инвеститорите от “Саламанка кепитъл” и “ЛС пропърти” имат зелена светлина за проектно финансиране. И тук парите се дават от най-големия български трезор.

 

“България мол” ще има 140 магазина на 33 000 кв. м търговска площ. Сигурни наематели са “Карфур”, “Техномаркет”, “Спорт депо”, “Зара”, “Еспри” и др.

 

По предварителен проект молът бе замислен с офис част, но на този етап тя няма да се изгражда.

 

Въпреки че “бозаят от една крава”, комплексите “Перъдайз център” и “България мол” ще влязат в зрелищна надпревара. Двата мола отстоят само на 2 км един от друг. И на практика са разположени на един булевард, макар и бъдещ.

 

“България мол” заема ъгъла на бул. “България” и бул. “Тодор Каблешков”. А покрай “Перъдайз център” ще минава продължението на бул. “Тодор Каблешков”.

 

Въпросът е колко дълго молът на бул. “Черни връх” ще удържи короната “най-голям”. Главна заплаха за трона му е проектът на ЕЦЕ и Георги и Кирил Домусчиеви. Те планират гигантски мол на мястото на бившия завод “Балканкар Средец”. По различни данни търговската площ ще е между 75 000 и 80 000 кв. м.

 

Реализацията на “Европа център” се забави поради тежката икономическа ситуация. Пред “Труд” Георги Домусчиев изрази оптимизъм, че проектът може да бъде размразен т. г. Бизнесменът се мотивира с добрите новини в имотния сектор и раздвижването при търговците от края на 2010 година.

 

Още една звезда се готви да изгрее в южните райони. “Саут ринг мол” е инвестиция на гръцките компании “Данаос дивелъпмънт” и “Фурлис”. Той ще е долепен до първата “Икеа”, която се строи на Околовръстното шосе.

 

“Саут ринг мол” ще е със 72 000 кв. м търговска площ. Стартът на строителството се очаква да е тази година, гърците вече платиха такса за строеж.

 

Цялата тази офанзива е на фона на първия фалирал проект за мол. Съдебен изпълнител обяви за публична продан парцела на фирма “Екобилдинг ДВ”. В него доскоро участваше депутатът Венцислав Върбанов. Идеята беше до Южния парк да бъде издигнат търговски център с офиси. Отдаването под наем не потръгна през 2008 г., защото съвпадна с началото на кризата.

 

Много ли са 14 комплекса

Показно самоубийство ли е строителството на седем нови мола в София? Има ли опасност от надуване на балон? Ще се окаже ли мол № 13 фатален за даден инвеститор?

 

Нека видим статистиката. Сега действат 7 търговски центъра с по над 10 000 кв. м площ. По реда на откриването това са: ЦУМ, “Сити център София”, “Мол София”, “Скай сити мол”, “Сердика център”, The Mall и “София аутлет център”. Общата им търговска площ е 203 000 кв. метра.

 

А площта на новите седем мола, които се строят или са във фаза “проектиране”, е 348 000 кв. метра.

 

По официални данни на ГРАО в София живеят 1,4 млн. души. Сега на 1000 столичани се падат по 145 кв. м магазини в молове. Нивото е под средното за Европа - около 250 кв. м/1000 души.

 

През 2013 г., ако всички проекти бъдат завършени, показателят ще скочи до 394 кв. м на 1000 души.

 

Тогава камбаната трябва да забие за всеки, който си помисли да строи мол в идните 10 години.

 

Конкуренцията може да е притеснителна за инвеститорите, но е чудесна за търговци и клиенти. Непосилно високите наеми останаха в историята и собствениците трудно извиват ръцете на наемателите. А при положение че наемите са по-ниски, потребителите може и да доживеят изгодни цени и намаления, характерни за европейските градове.

 

Засега ситуацията не е извън контрол, щом банките отпускат пари за нови молове. “Уникредит Булбанк” например финансира 2 строежа в южните квартали, които ще влязат в директна битка за клиенти.

 

2012 г. - краят на мъките в “Люлин”

Седмият по население жилищен град, както е известен столичният комплекс “Люлин”, ще се похвали с първи модерен търговски център през 2012 г. За средата на следващата година е предвидено официалното откриване на “Мега мол Люлин”.

 

Ако няма изненади, между първата копка и първата покупка в мола ще са изминали почти 5 години. Началото на проекта бе дадено през 2007 г. Оттогава се извършиха само изкопни дейности.

 

Предвиденият терен за “Мега мол Люлин” е на бул. “Царица Йоана” близо до метростанция “Западен парк”. Комплексът ще има 100 магазина, кафенета и ресторанти. Търговската му площ ще е 24 000 кв. м. По отдаваема площ първият люлински мол ще е по-голям от “Сити център София” и “Мол София”.

 

Инвеститор е австрийската компания Real 4 you, а финансирането е от Ерсте банк. Именно повишените изисквания на австрийската банка са причина за замразяването на проекта през последните три години. В началото на кризата финансовата институция вдигна от 30 на 50% условието за наети магазини. Така парите ще бъдат отпуснати, когато бъде запълнен половината мол. Очаква се това да стане през март-април тази година. След това строителството ще продължи около 14 месеца.

 

На другия край на “Царица Йоана” - на бъдещата връзка с Околовръстното шосе, се предвижда още един мол. Американската компания “Ню сенчъри холдинг” притежава там терен от 300 дка. За първата фаза от проекта вече бе платена таксата за строителство. Ще бъдат построени строителен хипермаркет (15 000 кв. м) и мол (107 000 кв. м разгъната застроена площ). Началото на проекта зависи от графика за предстоящото разширяване на западната дъга на Околовръстния път.

 

Не продавайте земя - тя носи доход

Земеделската земя ще бъде най-плодовитият сегмент за инвестиции в имоти през т. г., казват експерти. Прогнозите са за скок на цената с 15-20%. За следващите години също витае оптимизъм, че повишението на цените ще продължи.

 

В такъв момент да се продава земеделска земя не е най-удачното решение. Дори да живеете на стотици километри от бащината нива, по-добър вариант е да я отдадете под наем на селскостопански производител. Рентите вече са достигнали 22-27 лв./дка и тенденцията е да нарастват през следващите години. Нивата им са свързани със субсидиите за обработваема площ, които гарантирано ще се увеличат до 2013 година.

 

При земеделската земя все още няма наченки на балон. Цената й се формира в зависимост от рентата, като купувачите в момента са склонни да плащат за 8-10% доходност. Това означава, че ако рентата на земята ви е 25 лв./дка, продажната й цена е между 250 и 313 лв./дка.

 

Източни: trud.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив