Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Жилищата в София поевтинели с над 10% за година, във Варна – с над 13%

През четвъртото тримесечие на 2010 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 10,6% спрямо същия период на 2009 г., сочи индексът на Райфайзен Имоти за отчитане на реалните движения на продажните цени на недвижимите имоти в страната.

 
Спрямо третото тримесечие на 2010 г. намалението на средните пазарни цени на продадените жилища в София е 1,3%.
 
В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2010 г. са намалели с 4,9% спрямо същия период на 2009 г., докато във Варна спадът е 13,4%. На тримесечна база индексът отчита минимален ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 2,6% и намаление във Варна от 2,7%.
 
Движението на средните пазарни цени на жилищата през последното тримесечие, а и през цялата 2010 г., очертаха нова тенденция на пазара на жилища, която може да бъде обобщена като „качествена промяна на продаваните имоти”, посочват от компанията. През тази година вече се превърна в правило купувачите да очакват да получат възможно най-доброто предложение в рамките на определен бюджет с минимални компромиси.
 
Анализът на сключваните сделки с жилища в страната показва, че през изминалата година цените на имотите вече отразяват все по-големия обем от необходимите допълнителни разходи за преустройство, ремонт или довършителни работи, както и наличието на адекватна инженерна инфраструктура около имота.
 
Индексът е показателен за реалните продажни цени на жилищата, а не за средните цени на всички жилищни имоти. След спада на интензивното търсене, сделки вече се сключват предимно за готови жилища или такива, които не изискват сериозни допълнителни разходи и усилия за привеждане в годен за обитаване вид. На отделни места в страната този процес води до повишение на номиналните средни цени на продадените жилища през текущия период, тъй като те са предимно за имоти в максимално завършен вид.
 
Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив