Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Европроект гарантира чист варненски плаж от 2015 г.

Проблемът със замърсяването на варненското крайбрежие и Южния плаж ще намери своето окончателно решение от 2015 г.

 
Това стана ясно на заседание на комисията "Опазване и възпроизводство на околната среда" към местния парламент.
 
Д-р Петър Радушев, шеф на общинската дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми", отчете пред съветниците европроектите, чрез които се търсят средства за екоинвестиции. По думите му до края на месеца общината трябва да внесе документите, с които ще кандидатства за 48,6 млн. лв. по линия на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.". 
 
Според предварителните анализи 82% от сумата ще бъдат безвъзмездна финансова помощ, чрез която ще се извърши рехабилитация и модернизация на Пречиствателна станция - Варна.
 
Със средствата, освен това, ще се изградят канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател с дължина 1257 метра. Те трябва да решат проблема с прехвърлянето на битовите отпадъчни води от горнопоясния колектор на Варна.
 
Това не само ще облекчи значително натоварването на канализационната мрежа в централната част на града, но и ще сложи край на замърсянията по крайбрежието и плажа. Тъй като реализацията на проекта трябва да започне през юли и да приключи до края на 2014 г., резултатите от него се очакват от 2015 г. 
 
До края на 2014-а се планира да стане факт и регионалната система за управление на отпадъците, за изграждането на която общината трябва да внесе проектно предложение до 31 август тази година. 
Процедурата има за цел екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общо 13 региона, сред които е и Варна. При минимум 5% собствени средства бенефициентите могат да получат над 219 млн. лв. 
 
безвъзмездна финансова помощ. Варна кандидатства в партньорство с общините Аксаково и Белослав и тяхното регионално сдружение за управление на отпадъците.
 
На финалната права е работата по реконструкцията на ВиК мрежата и пречиствателната станция в "Аспарухово", за които бе осигурено финансиране по програма ИСПА, информира още Петър Радушев.
 
Източник: varna24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив