Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Дисбалансът на пазара на офис площи продължава

Дисбалансът между търсене и предлагане на офисни площи в София, който е характерен за пазара през последните месеци, продължава да оказва натиск върху наемодателите и утвърждава тенденцията за спад в наемните нива, се казва в анализ на Елта Консулт.

 
През това тримесечие става по-ярко изразена и склонността на фирмите за оптимизиране на разходите чрез преместване или предоговаряне на наемите си.
 
За последните три месеца бяха завършени нови 35 000 кв. м площи и така количество на клас А и клас Б офиси в София се повиши до близо 1 250 000 кв. м.
 
Делът на клас А площите, които активно се маркетират се е повишил до 36%, тъй като някои инвеститори са обявили завършване на проектите до края на годината и площите са на пазара на имоти.
 
Както и през второто тримесечие, търсенето е фокусирано главно върху малки и средно големи офиси. Позитивен сигнал е че въпреки че количеството усвоени офис площи в София през третото тримесечие е намалял спрямо предишното, то е с около 25% по-голямо в сравнение със същия период на 2009 г. Забелязва се и известно увеличение в търсенето на офиси за покупка, в следствие на спада в цените от над 20% настъпил през последната година.
 
През третото тримесечие средните нива за първокласни офис площи в София се понижиха с още 4.5% до 12 - 13 евро на кв.м на месец. В нецентралните райони наемите отбелязват по-голям спад, от над 6% спрямо второто тримесечие на 2010 г. и от 20% в сравнение с третото тримесечие на 2009 г., което се дължи на голямото количество площи излезли на пазара в тези райони.
 
В по-дългосрочен план - през следващите 1 - 2 години очакваме по-ясно диференциране на първокласните проекти на пазара и увеличение в разликата в наемите и нивото на незаетост между тях и второстепенните офиси.
 
На пазара на жилища се наблюдава известно стабилизиране на цените, особено в столицата и големите градове. Предвид спада на индексите на строителна продукция и на издадените разрешения за строеж през първата половина на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. ние смятаме, че търсенето през следващите няколко тримесечия плавно ще се изравнява с предлагането, което ще ограничи понижението в цените на качествени имоти и дори има вероятност за увеличение при жилища на определени локации.
 
Допълнителен стимул за пазара оказва и спада в нивата на лихвите по ипотечните кредити отпускани от банките. Търсенето продължава да се определя от непосредствените жилищни нужди на населението, докато покупките с инвестиционна цел са ограничени, което потвърждава тенденцията, че изискванията на купувачите стават все по-високи.
 
Източник: profit.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив