Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Депутат от "Атака": Домоуправител да стане професия

Да се въведе фигурата на професионалния домоуправител в закона за етажната собственост, предлага депутатът от “Атака” Николай Пехливанов.

 
В момента домоуправителите задължително се избират измежду собствениците в сградите, а възнаграждение получават само ако общото събрание реши това. Ще бъдат описани условията за заемане на длъжността срещу заплащане, заяви депутатът пред “Труд”.
 
Пехливанов предлага да се въведе и специален регистър на професионалните домоуправители. Така от една страна ще се легитимира професията, а от друга дейността ще подлежи на контрол, каза той.
 
На практика предложенията на Пехливанов допълват проектозакона на Министерския съвет.
 
В края на м. г. кабинетът одобри промени в закона за етажната собственост, чийто автор е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него се предвиждат равни права на ползвателите (наематели, собственици на самостоятелни обекти в сградите, например магазини и др.) и собствениците на жилища при управлението на собствеността.
 
Така правото да бъдат избирани за управители и касиери ще получат и “външните” в сградите с режим на етажна собственост - нещо, което действащият закон забранява. Опростяват се и процедурите за свикване на общите събрания.
 
Друго предложение за промяна е свързано с дадената по закон възможност на собствениците да се сдружават за управление на сградите. Хората обаче се страхуват от неясните проблеми и бюрокрацията, с която могат да се сблъскат. Затова Пехливанов предлага сдружение да се създава единствено и само при кандидатстване за външно финансиране при саниране на сградите.
 
Идната седмица е предстоящо влизането на проектозакона “Пехливанов” в правната комисия.
 
Източник: trud.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив