Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Грешки в ГРАО бавят имотни сделки

От края на ноември нотариусите проверяват и в компютрите на ГРАО личните данни, семейното положение и роднините на продавачи и купувачи на имоти. Но тъй като данните за населението в службата към Министерството на регионалното развитие не са пълни и актуални, сделката се спира, докато се установи истината, пише в-к "24 часа".

 
За проблема съобщи журналистката Екатерина Генова, сблъскала се с него при продажба на имот.
 
"Може да имате официален и валиден документ от общината, че сте женен, разведен, вдовец, наследник и т.н., но при нотариуса може да се окаже, че според базата данни на ГРАО не сте. И трябва да доказвате, че “нямате сестра”, пише тя.
 
От 22 ноември нотариусите, преди да изповядат сделка, проверяват в компютрите на ГРАО дали представените от продавача или купувача документи са истински или не.
 
Това е една от мерките за предотвратяване на имотните измами, тъй като най-често те се извършват с фалшиви удостоверения за семейно положение или за наследници.
 
В ГРАО нотариусите проверяват ЕГН, имена, пол, месторождение, акт зараждане, постоянен и настоящ адрес, семейно положение - акт за брак или съдебно решение за развод, смъртен акт, данни за родители, братя и сестри, деца и съпруг.
 
Тези данни се предоставят на ГРАО от общините. Това обаче не се прави редовно и бързо и се случва данните за продавача или купувача в базата данни "Население" да не отговаря на истината. 
 
Например вие сте разведен или брат ви е починал, но това не е отразено в ГРАО и според справката оттам сте семеен или с брат. Информацията за населението е пълна от 1994 г. насам. Преди това в службата не са събирали данни за раждане, смърт, развод, смяна на адрес и т.н. И да има такива данни, те са частични.
 
В имотния регистър, където също се правят справки, информацията е 1998 г. насам. "Грешки има във всеки електронен регистър, но от ГРАО ни увериха, че при тях са много по-малко в сравнение с другите, в които ежедневно и рутинно правим справки", каза още Танев.
 
Проверката в ГРАО не означава, че продавачът не ни представя обичайните при сделка документи - акт за раждане и за смърт, удостоверение за наследници и за семейно положение. Напротив, именно те се описват в нотариалния акт или договора за делба, обясни нотариус № 1 Димитър Танев.
 
Дали тези документи са истински, нотариусът установява чрез проверката в ГРАО. Ако някой е фалшив, информира МВР и прокуратурата. Ръководството на гилдията е написала правила как да се действа при грешка.
 
Според тях верният ЕГН е написан в личната карта. Ако в представените документи - акт за раждане, за брак и пр. или в ГРАО някоя от цифрите е сгрешена, нотариусът информира общината да я коригира, без да спира сделката. Действа се по същия начин и при грешка в името - Мария вместо Марийка или Ана вместо Анна.
 
Но ако са сбъркани повече цифри, букви или цялото име, нотариусът "блокира" сделката, докато получи от общината удостоверение за идентичност на имената.
 
Този документ и сега се изисква при съмнения в данните за смърт, раждане и брак, каза Танев.
 
Липсата на информация или грешка в ГРАО не винаги спира сделката. Нотариусите преценяват всеки конкретен случай.
 
"Не е фатално сделката да се забави ден-два, фатално е, ако заради неточност се оспори в съда. Трябва да е ясно на всички, че бързи сделки вече няма да има", каза Танев.
 
Източник: в-к 24 часа

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив