Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Горите се превърнаха в сметища, но от РИОСВ чакали сигнал

Заради безотговорното изхвърляне на отпадъци вековните гори край Варна са се превърнали в зловонни сметища. Поредният сигнал, потвърждаващ тази констатация,  дойде от местността "Боровец Юг" в район "Аспарухово".

 
Читател на VarnaNews, пожелал анонимност, разказва, че във вилната зона целогодишно живеят десетки граждани, а лятото там става пренаселено.
 
Въпреки това обаче контейнери за смет няма. "Всички тук съвестно си плащаме местните данъци и такси, писали сме десетки жалби до районното кметство, но чиновниците се държат високомерно и отказват да ни дадат конкретен отговор кога ще удовлетворят молбите ни за контейнери ", споделя нашият читател.
 
Затова той и комшиите му са принудени да си изхвърлят боклуците в горичката - на метри от пътя. Така белите дробове на Варна бавно и полека се превръщат в незаконни сметища, сеещи смрад и зарази.     
 
Репортерска проверка на VarnaNews установи, че като цяло горите около града са заприличали на депа за всякакъв вид отпадъци. Западно от причудливата каменна гора на "Побитите камъни" природата е сътворила красива местност с вековна растителност и пъстри поляни.
 
Мястото е предпочитано за пикници и разходки от много хора. От ден на ден обаче купищата отпадъци стават все по-големи, а това наред с неприятната воня отблъсква любителите на природата.
 
Отчайващо е положението и в гората над варненския квартал „Виница“, която е в пределите на Природен парк "Златни пясъци". Въпреки че това е защитена територия,   огромни камари с боклук заличават зелените пространства между дърветата и вековната смесена гора вече наподобява депо за строителни отпадъци.
 
Съгласно Закона за управление на отпадъците отговорност за предотвратяване на изхвърлянето и почистването им от нерегламентирани места носят общинските кметове. Остава обаче служителите от местната екоинспекция да задължат общината да си свърши работата. За целта от РИОСВ обясниха, че трябвало да бъдат официално сезирани. Едва след това можели да извършат проверка на място и ако установят нарушение - да издадат предписание до кмета за почистване на горите. 
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив