Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Глобиха фирма за разрушаване на паметник на културата в Казанлък

Министърът на културата Вежди Рашидов ще задължи собствениците, разрушили Орозовата къща в Казанлък, която е недвижима културна ценност от местно значение, да я възстановят. Собственик е търговското дружество „Палас".

 
Сградата, проектирана от арх. Камен Петков (1863-1945 г.), в която през 1933 г. е отседнал по време на единственото си посещение в България френският премиер Едуард Ерио е унищожена безвъзвратно. Събарянето е станало въпреки изричните указания от културното ведомство и община Казанлък, дадени през 2009 г., тя да бъде укрепена и ремонтирана, пише в. "Монитор".

Запознати твърдят че на освободения терен предстои да бъде направен паркинг за нуждите на съседния луксозен хотел също собственост на търговското дружество.
 
Освен това, ще бъде наложена глоба на собствениците от 30 хиляди лева, защото своеволно са разрушили културната ценност, съобщиха от министерството.
 
На 12 април миналата година в писмо до „Палас" ЕООД министърът на културата Вежди Рашидов е изразил категоричен отказ на искането от дружеството за събаряне на сградата. Копие от писмото на министъра тогава бе изпратено и до ръководството на община Казанлък.

Общинската администрация в Казанлък не е проследила изпълнението на дадените от Министерството на културата предписания, нито е предприела действия за спиране на разрушаването, което е извършено в нарушение на разпоредбите на чл. 197 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).
 
Министерство на културата ще сезира компетентните органи за проверка и образуване на наказателно производство срещу собственика и служебните лица, допуснали унищожаването на недвижимата културна ценност.
 
Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата започна проверка на място за Орозовата къща в Казанлък.
 
Източник: econ.bg
 
 

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив