Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

ГЕРБ събуди промените за имотния пазар

Изоставени в началото на годината промени в закона за нотариусите минаха в четвъртък на второ четене в правната комисия и вече им остава само гласуване в пленарната зала.

Става въпрос за лансираните от правителството още в началото на мандата му идеи продавачът и купувачът да подават декларация пред нотариуса, с която да гарантират, че обявената пред него цена на сделката с недвижим имот е реалната, както и плащането да става само през специална клиентска банкова сметка на нотариуса. Целта е да се пресекат възможности за пране на пари чрез имотни сделки.
 
След внасяне на текстовете в парламента преди Нова година тогава имотният пазар се активизира, за да изпревари влизането им в сила. През февруари обаче на първо четене депутатите от ГЕРБ на практика блокираха приемането им.
 
При сегашното гласуване от ГЕРБ вече бяха "за", "против" - представителите на "Атака", другите отсъстваха или се въздържаха. Според Николай Пехливанов от "Атака" текстовете обслужват интересите на нотариусите и банките, защото ще оскъпят сделките, без да гарантират сигурността им. "Законът е емблематичен пример за потъпкване интересите на огромен брой българи за сметка на банките и нотариусите", коментира той пред "Дневник".
 
Нотариалната камара, която предложи поправките, ги мотивира с това, че заплахата от наказателна отговорност при невярно деклариране на цената е единствената възможност сделките да не се изповядват масово по данъчна оценка.
 
Източник: в-к Дневник
Снимка: ec.europa.eu

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив