Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Въвеждат нов стандарт за сертификация на брокерите на недвижими имоти

Имотният бизнес в България иска квалифицирани кадри, които работят професионално според всички европейски изисквания. Това заявиха от бранша по време на кръгла маса за въвеждането на единен стандарт в дейността на агентите за недвижими имоти.

 
Такъв стандарт ще бъде въведен в сектора и Българският институт по стандартизация е приключил работата си по него. Участие в срещата взе главният архитект на София Петър Диков.
 
Целта на стандарта, с име ЕN 15733, е да се синхронизира българската терминология в сектора с тази на Европейския съюз. Той се фокусира върху отношенията между клиент и брокер. Регламентът подробно засяга изискванията за ценза на брокера.
 
С новия стандарт се унифицира понятието "брокер" (вместо агент, както е до момента) в България. Предстои и създаването на нов орган за сертифициране на брокерите на недвижими имоти.
 
От Националното сдружение "Недвижими имоти" съобщиха още, че с инициативата за въвеждането на единния евространдарт ще търсят подкрепа от страна на държавата и неправителствените организации за постигане на нормативна регламентация в бранша.
 
Към момента над 12 000 са фирмите по данни на Агенцията по вписванията, които се занимават с имотни операции, заяви на срещата Петър Диков. Стана още ясно, че все още не се знае колко ще струва на агенциите необходимата сертификация.
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив