Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Високият дял празни офиси в София се дължал на няколко сгради

Големият процент незаети офис площи в София – 25,4%, безспорно е резултат от общото забавяне на икономиката, последвано от намаляване на търсенето на офис площи, в комбинация с чувствително увеличение на предлагането на нови офиси.

 
В същото време обаче анализ на Colliers International показва, че голяма част от незаетите офис площи е концентрирана в няколко нови сгради и в конкретни локации.
 
Интересен е фактът, че според този анализ 63% от общата незаетост се дължи на 20 сгради, които представляват едва 19% от общия обем офис площи. Средният процент незаети площи в тези 20 сгради е 85%, казват от компанията.
 
„По-задълбоченият анализ потвърждава нашите виждания за пазара, а именно, че по-голямата част от офисните сгради ще преодолеят трудностите от икономическото забавяне”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове” в Colliers International.
 
„В същото време, офис сгради със сериозни недостатъци, като лоша инфраструктура, неефективен дизайн, локация и т.н., ще преодоляват трудностите много по-бавно, особено на фона на нарастващото предлагане”, допълни Славчев.
 
Проучването показва също, че ако се изключи ефектът на въпросните 20 сгради, нивата на свободни площи в София биха възлизали на 11,5%.
 
Такова ниво на незапълнени офис площи би било подобно на това, което бе отбелязано в края на 2008 г. – или точно преди световната икономическа криза да повлияе осезаемо на пазара в България.
 
“Сегментацията на пазара става все по-видима. Въпросните офис сгради ще трябва да направят наистина изключителни усилия, за да успеят в съревнованието за нови наематели”, отбеляза Славчев.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив