Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Варненският завод за боклук тръгва на пролет?

Варна скоро може да сдобие със завод за преработка на твърди битови отпадъци край с. Езерово. Това стана ясно от днешното заседание на общинската комисия по опазване и възпроизводство на околната среда.

 
Инсталацията трябваше да бъде готова през лятото на 2009 г., но заради форсмажорни обстоятелства като непредвидени свлачищни процеси, по-голяма денивелация и др. пусковият срок на два пъти беше удължаван, припомня Дарик.
 
Последното обещание на изпълнителят е заводът да бъде готов до 22 април. Предвид това, че в момента се монтират съоръженията в него, възможно е този път лентата да бъде прерязана на уречената дата, обясни инж. Диана Кирчева, гл.експерт "Устройствени планове и регионални програми". Тя призна, че дори срокът да бъде спазен, въвеждането на обекта в експлоатация и настройването на работния режим ще отнеме време. До края на годината обаче трябва да заработи на пълни обороти.
 
Кирчева увери, че Варна не е заплашена от криза с боклука, тъй като до старта на завода депото във Въглен ще може да поеме варненските отпадъци.
 
Началото на проекта беше дадено през септември 2007 г., след като Общинският съвет избра за фирма изпълнител консорциума “Екоинвест Асетс”.  Съгласно договора дружеството е длъжно да завода със свои пари и на собствен терен от 25 дка. Община Варна от своя страна се задължава да плаща за твърдите битови отпадъци близо 79 лева за тон.
 
От тръжната документация става ясно, че общината ще дава по 300 т дневно “материал” за завода и не по-малко от 109 000 т годишно. Простите сметки показват, че за преработката на боклука си варненци ще плащат всеки ден по близо 24 хил. лева и минимум 8,5 млн. лева с ДДС годишно. За целия 10-годишен период на действие на договора това прави минимум 85 млн. лв.
 
Председателят на комисията Драгомир Дончев изтъкна, че тази цена е формирана преди 4 години и не е изключено фирмата да я завиши. Той и колегите му изискаха от кметската администрация данни за това как е защитен интересът на варненци по отношение на цената. “Този завод е единственият в региона и ще има монополна роля.  Скоро няма да може да се депонира необработен отпадък на открито сметище и искаме-не искаме отпадъците ще минават през завода. Съвсем резонно е да се пораждат опасения, че в един момент може да се стигне до изнудване”, каза Дончев.
 
Доц. Огнян Къчев от своя страна коментира, че се изгражда инсталация на базата на анализи от 2006 г. и да не се окаже, че се въвежда морално остаряла технология. В отговор инж. Кирчева обясни, че във варненския завод ще се прилага технология, която се използва в над 100 страни. “Още преди 5 години ни посъветваха да не се хвърляме на най-новите технологии, тъй като е опасно. Те не са проверени в практиката и може да се окаже, че са неефективни. Така рискуваме да оставим общината без работещ завод за преработка на битови отпадъци”, каза инж. Кирчева. Тя допълни, че технологията е белгийска, а машините във фабриката – германско производство.
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив