Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Варненски бизнесмен влага 12 млн. евро в соларен парк

Варненският бизнесмен Красимир Узунов инвестира 12 млн. евро във фотоволтаичен парк, който е първият за региона. Инсталацията с мощност 5 MWp е разположена на терен с площ 200 дка до с. Равна гора, община Аврен.


„Инсталираме най-модерните на пазара фотоволтаични тънкослойни панели „Sharp“, с гаранция 25 години. Очаквам инвестицията да се изплати за около 8 години. Ползвали сме най-качественото оборудване. От английския производител на понцинкованата конструкция сме получили 25 години гаранция. Кабелите са от Германия“, каза г-н Узунов по време на първата копка.
 
Главен изпълнител на проекта е „Соларпро“ ЕАД, строителният надзор е поверен на „SGS - България“. Качеството на реализация ще се гарантира от „TUV Rheinland“. Научната подкрепа при разработването и осъществяването на проекта е на Централната лаборатория за слънчева енергия и енергийни източници към БАН. Проектът е подпомогнат финансово от „МКБ ЮнионБанк“. Използваните тънко-слойни панели позволяват да се добива ток дори и при мъгливо и облачно време.
 
Енергийният комплекс ще се строи на два етапа. До февруари 2011 г. 
ще заработи първата централа с мощност 2.5 MWp, а вторият етап ще бъде финализиран два месеца по-късно. Паркът ще бъде присъединен към 20-киловолтовия провод „Болярци“ от подстанция „Старо Оряхово“.

Директната връзка с мрежата средно напрежение се осъществява от безтрансформаторни инвертори SMA. Според соларната карта на България фотволтаичният парк на „Интерсервиз Узунови“ АД е в зона с годишна слънчева радиация от 1500 киловатчаса на квадратен метър. 
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив