Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Български компании могат да изграждат инфраструктурни обекти в Мароко

Български строителни компании могат да се включат в изграждането на инфраструктурни обекти в Мароко. Тази възможност са обсъдили на среща в Рабат министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на индустрията, търговията и новите технологии на Мароко Ахмед Реда Шами, информират от МИЕТ.

 
Министър Трайков е на двудневно посещение в африканската държава за провеждането на Деветата сесия на Междуправителствената българо-мароканска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.
 
Страната провежда и мащабна програма за строеж на социални жилища. "Тези и други инфраструктурни проекти създават широка база за партньорство с български строителни компании", е подчертал Трайков след срещата.
 
Български и марокански компании могат да си партнират успешно и да предлагат заедно добри условия, за да печелят държавни поръчки, е допълнил министърът. Съпредседателите на Междуправителствената смесена комисия Трайчо Трайков и Ахмед Реда Шами са открили 9-та сесия и бизнес форум в Рабат.
 
Министър Трайков представи актуалните данни за българската икономика и посочи, че след тежката за българския бизнес 2009 година, през 2010-а се наблюдава възстановяване на износа ни към традиционните пазари – знак за съживяване на икономиката.
 
Министър Трайков е акцентирал върху благоприятната данъчна политика на България и мерките на правителството за подобряване на бизнес-средата, насърчаването на инвестициите, иновациите и предприемачеството. Мароканската страна е подчертала водещата си роля сред африканските и арабските страни и бързото развитие на местната икономика чрез стратегии за възстановяване на пазари и позиции в условията на стагнацията в Европа.
 
В рамките на посещението си министър Трайков се е срещнал с още 4-ма министри. По време на двустранните срещи министър Трайков и мароканските му домакини са обсъдили идеята за създаване на комитет от представители на бизнеса и на държавната администрация от двете страни, който да определи потенциала за индустриално сътрудничество и да идентифицира конкретни възможности и проекти.
 
Предложено е било и създаването на бизнес съвет с участието на бизнесмени от България и Мароко, който да работи за насърчаване и диверсифициране на двустранния стокообмен. С мароканския министър на енергетиката, минното дело, водите и околната среда Амина Бенкадра е била обсъдена възможността български енергийни компании да посетят африканската страна и да проучат на място възможностите за участие в изграждането и модернизирането на мароканския енергиен сектор.
 
Двамата са обсъдили възможността за организиране на опознавателни мисии на туроператори от България и Мароко. Договорено бе и организиране на изложения в двете държави на традиционни за тях занаяти и икономически отрасли.
 
Източник: dariknews.bg
 
Снимка: mi.government.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив