Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

България с рекорден за Европа ръст на търговските площи

 

България записва рекорден ръст от 475% на търговските площи за изминалата година, сочи анализ на Cushman & Wakefield.
 
През 2010 г. в Европа са отворили врати 165 нови търговски центъра, с което общата отдаваема площ (GLA) в Европа надхвърля 131,9 млн. кв. м. 
 
Руският пазар има и най-голям дял в новите търговски площи, открити през последната година – една четвърт от всички в Европа.
 
В много страни от Централна и Източна Европа през изминалата година е наблюдавано значително увеличение на търговските площи, сочи докладът на Cushman & Wakefield, в който като показателен пример за подобно развитие е посочена България.
 
Докато като цяло Европа отбелязва спад в общия обем новопостроени търговски центрове за 2010 г., то за България изминалата година се характеризира с рекорден обем ново предлагане в сегмента – 346 300 кв. м отдаваема търговска площ. Това отчитат консултантите от Forton International. 
 
„Европа регистрира най-ниските нива на новозавършени търговски площи от 2004 г. насам, а в България отчитаме ръст от 475% спрямо нивата през 2009 г. и като цяло увеличаване на общия обем търговски площи със 164%”, коментира Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton.
 
„Така на практика България е страната в Европа с най-голям ръст в новото предлагане като процентно увеличение на общата търговскa наличност. 10 от общо 165-те нови търговски центъра, открити през 2010 г., са в България.”, допълва Димитър Киферов.  
 
През 2011 г. в България очакваме да отвори врати единствено мол Марково тепе в Пловдив с отдаваема площ 17 500 кв.м.. Изводите на консултантите у нас са, че родният пазар на търговски площи се развива в собствена микросреда, а общата европейска тенденция се проявява по-късно и частично.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив