Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

България може да загуби 120 млн. евро за селските райони

Има голям риск тази година България да загуби между 80 и 120 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от междинната оценка за нейното изпълнение, изготвена от консултантската компания "Агротек" (Agrotec), с която "Дневник" разполага.


Средствата са от бюджет 2009 на програмата, а срокът за неговото усвояване изтича в края на тази година.
 
Одиторите откриват фаворизирани сектори в усвояването на евросредства. По най-атрактивната мярка - модернизация на земеделски стопанства, такъв е зърнопроизводството.

В същата мярка се открива и много висок процент на т.нар. безполезна подкрепа - евросредства за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят. Този вид проекти са получили 81 млн. евро, или 33.6% от средствата при средно между 10 и 20% в другите страни членки.
 
Според заключението на доклада от общо 22 мерки само една - за младите фермери, се изпълнява в срок. Сериозен е рискът бюджетите  на 7 мерки да не се оползотворят. Като основен проблем се посочва административният капацитет.
 
Освен препоръки, насочени към подобряването му, одиторите предлагат България да договори с Брюксел прехвърлянето на 306 млн. евро от непопулярни към атрактивни мерки.

София все още не е изпратила официално искане. Процедурата на одобрение обикновено трае 3-4 месеца и ако не е  завършила до началото на приема на нови проекти (най-вероятно от юни), шансовете средствата да се спасят силно намаляват.
 
Източник: dnevnik.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив