Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

България e първа в Европа по престой на жилищата на пазара

 

България е първа в Европа по отношение на средния престой на жилищата на имотния пазар. Това показва сравнителен анализ на консултантската компания ERA. Около година е необходима за продажбата на едно жилища, докато преди три години са били достатъчни 40 - 45 дни, каза Теодора Димитрова, управител на българския клон на ERA.
 
"Основната причина периодът за продажба да нарасне близо десет пъти е в масовото строителство и предлагането на голям брой жилища, които не отговарят на търсенето на купувачите", допълни тя. 
 
Днес е сравнително по-изгодно да си купиш жилище, отколкото преди 3 години. Причината е, че цените на имотите са загубили една четвърт от стойността си, като в същото време има ипотечни кредити, които са с по-ниски лихви дори от тези през 2008 г., посочи Димитрова. 
 
За миналата година София е столицата в Централна и Източна Европа с най-драстичен спад на цените на жилищата - над 22% спрямо 2008 г. Прогнозата на ERA за 2010 г. е намаление на цените на имотите до 5% и стабилизирането им през следващата година. 
 
За миналата година по спад на цените София отстъпва единствено на Дъблин и Лисабон, където имотите са поевтинели съответно с около 26% и 24%, показва сравнителният анализ на ERA. "Повечето европейски страни достигнаха дъното през есента на 2009 г., като през първото полугодие на 2010 г. цените на жилищата в Западна Европа вече вървят нагоре. Най-значително е поскъпването на апартаментите във Франция с над 10% спрямо края на 2009 г.", каза Франсоа Ганьон, президент на ЕRА Европа.
 
"Най-ясни са знаците за стабилизиране в страни като Испания, Франция, Германия, докато в Чехия, Румъния и Италия движението продължава да е с отрицателен знак. Най-слабо засегнати от кризата остават скандинавските страни, Швейцария и Турция, като причините във всяка от тях са различни. Но навсякъде има една постоянна категория – по-ниско потребителско доверие и повече продавачи",  посочи Ганьон.
 
Броят на сделките с имоти в България продължава да намалява. Очаквам по-малко сделки през тази година спрямо миналата, каза Теодора Димитрова. С близо 30% е спадът на сключените през 2009 г. сделки в България в сравнение с 2008 г. Обемът на сключените в страната ни транзакции я поставя наред с Гърция, Румъния и Холандия, където понижението в реализираните обеми е аналогично. Турция и Швеция отбелязват ръст на броя на сделките с жилища през миналата година, отчитат от ERA.
 
Източник:dnevnik.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив