Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Британска банка ще предлага залози за ръст на жилищните цени

Едва две години след като експозицията й към високорисковите ипотечни продукти я доведоха почти до фалит, Royal Bank of Scotland (RBS) смята да стартира редица деривати върху жилищните имоти, насочени към индивидуалните инвеститори, пише FT.

 
По този начин банката, която е мажоритарна собственост на британските данъкоплатци, ще компенсира частично своята експозиция към жилищните ипотеки във Великобритания на обща стойност 87 млрд. паунда, като позволи на инвеститорите да залагат на ръста на жилищните цени, пише изданието.
 
Това е въпреки факта, че цените на дериватите върху имотите включват спад на жилищните цени от 10% през 2011 г.
 
Новите продукти, които ще са на разположение от началото на 2011 г., ще бъдат свързани с движенията на индекса за жилищните цени на Halifax.
 
RBS смята да започне да представя предложението си пред частни банкови институции и компании за управление на инвестиции и активи от другата седмица.
 
Два от петте нови продукта ще бъдат предназначени за индивидуални инвеститори като алтернатива на инвестициите в имоти с цел отдаване под наем. Минималната инвестиция в тях ще бъде 10 хил. паунда.
 
Тези продукти ще бъдат структурирани по такъв начин, че да възпроизвеждат доходността от инвестиционни имоти, без инвеститорите „да трябва да поемат което и да било от неудобствата, свързани с управлението и отдаването на имота под наем“, казват от банката.
 
Тя се надява, че търсенето ще дойде от страна на инвеститори, които са ценово изтласкани от пазара на инвестиционни имоти от изискванията на банките за големи първоначални вноски и неблагоприятни лихвени нива.
 
Инвестиционните продукти са капиталово защитени и инвеститорите ще получат първоначалните си инвестиции в края на осемгодишния период, заедно с фиксиран годишен купон от до 3%, което „имитира“ доходност от наеми, пише изданието. Капиталовият ръст, доколкото има такъв, ще бъде съобразен с движението на индекса и ще бъде изплащан на датата на падежа.
 
Сред продуктите има и такива, предназначени за институционални инвеститори, които традиционно са интересуват от възвръщаемостта от жилищни имоти, но не биха искали да се занимават с управлението на имоти, както и от данъчното бреме от собствеността на имота.
 
Точно в този момент (инвеститорите) няма да получат незабавно печалба, като всички тези продукти са замислени като дългосрочни инвестиции, казва Наоми Яроу от RBS.
 
„Дериватите може да бъдат сложни, но книжата за частните инвеститори са капиталово защитени. Потенциално има шанс да навлезете на пазара в началото на един нов цикъл“, казва тя.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив