Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Бракониери унищожават екосистемата на Варненския залив

 

Популациите на черна мида край Варна са се свили драстично през последните две десетилетия. За това алармираха учени по време на конференция за екологичните проблеми на Варненския залив, предаде maritime.bg.

Специалистите подчертаха колко важна е черната мида, която филтрира водата и е съществен фактор за екоравновесието в Черно море.  
 
Съвместно изследване на български и украински океанолози разкрило, че малки раци от вида  "Upogebia pusilla" компенсират недостига на филтрация от черната мида.

Тези морски обитатели са единственият представител на рода "Upogebia" в Черно море. На дължина достигат до 54 мм. и притежават способност да променят окраската си. Обитават крайбрежната зона, живеят в дупки по дъното, които напускат нощем в търсене на храна - главно детритофаг.

Притеснително е обаче, че миниатюрните рачета също са станали обект на улов, което застрашава екоравновесието в залива. 
 
Създаването на морска екополиция е една от възможностите за опазването на биоразнообразието в Черно море, заяви по време на конференцията директорът на Морска администрация Варна к.д.п. Валентин Енчев.

Новата оперативна структура ще елиминира участието на няколко институции в подобни операции, което ще спести финансов ресурс на държавата, обясни к.д.п. Енчев. Пред maritime.bg директорът на Морска администрация Варна коментира, че не е нормално 3-4 институции да започват разследване на замърсяване.

По думите му трябва да бъде създадено едно звено, защото при настоящата практика процесът на разследване се забавя. "Трябва да има общ модел, защото сега няколко институции правят лабораторни изследвания преди да се разбере откъде идва дадено замърсяване", добави още к.д.п. Енчев.
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив