Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Безпарична София купува скъпо имот на морето за почивна база

Въпреки че притежава редица имоти по морето и че градският й транспорт е пред фалит, Столичната община е решила да купи парцел в Ахтопол за над 800 хил. лв. На него се намира почивна станция на общинската фирма "Електротранспорт", съобщи в. "Сега".

 
На имота от близо 8.4 дка са разположени 27 запуснати бунгала, които работещите в столичните трамваи и тролейбуси използват през лятото. Доскоро за това "Електротранспорт" е плащала 4 хил. лв. наем годишно на община Царево. Преди 4 месеца управляващите от ГЕРБ обаче са решили да купят и земята под бунгалата с мотива, че община Царево ще продава парцела, а тъй като София го използва за социална дейност, е добре да го придобие. Вчера общинските съветниците трябваше да решат дали плащането да е разсрочено. И на заседанието избухна скандал.
 
Владимир Каролев от НДСВ обвини ГЕРБ, че прокарват "поредното необмислено комунистическо предложение и вземат изключително тъпо решение". Той заяви, че цената, която София ще плати - 96 лв. на кв. м., е неизгодна. Каролев има личен опит, тъй като наскоро бе замесен в сделка в община Царево - участва в покупка на земя около плаж Корал, близо до Лозенец. Общинарят от НДСВ обясни вчера, че не може да намери купувачи на собствената си земя, въпреки че е на първа линия. Той неколкократно попита колко точно легла има в базата и колко от служителите се възползват от тях. От ГЕРБ му отговориха, че "над 1000 души всяка година се възстановяват в тази база".
 
Лично засегната от критиките се почувства Екатерина Йорданова от ГЕРБ, която е и профсъюзен лидер в транспортния синдикат. Тя обвини колегата си, че разсъждава асоциално и мисли само за бизнеса.
 
"Госпожо, вие луда ли сте?", попита Каролев и бързо добави: "Не сте луда, а глупава". Съветникът на няколко пъти излиза от заседателната зала, като крещеше към колегите си от ГЕРБ: "Не ви ли е срам, може ли да сте такива". През това време Йорданова обясняваше как служителите на транспорта нямали възможност да почиват в Малайзия и Бали и затова използвали базата в Царево. Каролев пък контрира, че бунгалата са в изключително лошо състояние и на общината ще й излезе по-евтино да праща работниците в Бали. Той допълни, че ще трябва да се вложат средства и за ремонт на порутените бунгала.
 
Извън емоционалните дебати никой от общинския съвет не обясни защо София купува имота при положение, че общинските й дружества разполагат с десетки бази по морето. Част от тях общината продава, защото фирмите й не могат да ги стопанисват. Общинската фирма "Галатея" например, която стопанисва детските лагери, разполага с имот от 20 дка в Китен, сочи справка в регистъра на общинските дружества. Общински фирми имат хотели в Балчик, Обзор и Созопол и др.
 
В същото време градският транспорт ще тегли 50 млн. лв. заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), защото е пред фалит. Докато чака парите, общината спешно му отпусна 15 млн. лв. заем, за да разплати натрупаните стари задължения за горива и към частните фирми, които държат автобусни линии.
 
Източник: Econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив