Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит

Да не се плаща такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит ще предложат депутати от ГЕРБ. Освобождаването от наказателната лихва ще важи за анюитетните планове - когато вноската на клиента е разпределена поравно всеки месец.

 

В близо 98% от случаите ипотечните кредити се отпускат точно с такъв погасителен план.

 

Депутатите се готвят да въведат и горна граница за ипотечните кредити със стъпаловиден план - при които вноската постепенно намалява. Там хипотезите ще са две. Ако оставащият срок за изплащане е над една година, таванът на таксата ще е 1%. Ако на клиента му остава по-малко от година, тогава наказателната лихва ще е максимум 0,5%.

 

В момента при различните банки таксата за предсрочно погасяване на жилищен кредит най-често е между 2 % и 5% от изплащаната сума. Някои финансови институции вземат 5% от сумата, ако клиентът върне кредита през първите три години. Ако стори това на по-късен етап, таксата пада на 3%. Други банки промоционално освобождават от такса при погасяване със собствени средства.

 

Според експерти премахването на таксата ще засили конкуренцията между банките, но няма да стимулира масирано “бягство” към трезори, предлагащи по-ниски лихви.

 

“Няма да има сериозен ръст на рефинансирането, защото прехвърлянето на кредита в друга банка е свързано и с други разходи и не винаги е изгодно”, коментира Тихомир Тошев, изп. директор на “Кредит център”.

 

Източик: trud.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив