Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Банско и Разлог готвeли покушение над Пирин

Възползвайки се от шумотевицата около стартовете за световната купа по ски, общинските съвети на Банско и Разлог се обявиха за унищожаване на вековните гори и уникални пейзажи в Национален парк Пирин, предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

 
Исканията на двата общински съвета са да реализират „регионален проект за целогодишен туризъм". Под това благозвучно име се крие желание за промяна плана за управление на Национален парк Пирин с цел 8-кратно увеличение площта на ски пистите, 4-кратно увеличение броя на лифтовете, развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойно разширение на ски курорта над Банско, смятат екозащитниците.
 
„Желанието на Банско и Разлог да изградят нови ски зони в Национален парк Пирин се обяснява с отчаяните опити на инвеститорите да продадат стотиците празни апартаменти и хотели, които бяха построени безконтролно в подножието на планината през изминалите години.
 
Разрешението от 2000 г. да се построи ски зона Банско беше дадено при условие легловия капацитет на града да не надвишава 7800 легла, докато по данни на кмета на Банско легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла. В разрез с устройствените норми бяха построени хотели с хиляди легла и покрай Разлог.
 
Вместо да признае управленските си грешки довели до безконтролното презастрояване около Банско и Разлог, местните общинари са готови да принесат в жертва националното природно богатство на Пирин планина", припомнят от коалицията.
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив