Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Банкерът Цветан Василев влезе и в бизнеса със земеделска земя

Компанията "Бромак" ЕООД на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е купувачът на продадения от пловдивската "Галакси пропърти груп" дял от 21.6% в един от големите фондове за земеделска земя на българския пазар "Агро финанс" АДСИЦ. Това стана ясно в понеделник от бюлетина на Централния депозитар.

 
Сделката беше осъществена на регулирания пазар на Българската фондова борса в понеделник миналата седмица. Тогава "Галакси пропърти груп" продаде точно 6 969 431 акции за общо 7.11 млн. лв., или по 1.02 лв. за акция - най-високата цена, сключвана за акция на дружеството през последната над една година.
 
На практика притежаваното от Цветан Василев дружество вече е най-големият единичен акционер в "Агро финанс". Собствеността в "Агро финанс" е силно разпръсната, като освен "Галакси" другите два големи миноритарни акционера са клиенти на германската Caceis bank Deutschland с 21.17% и фондовете на ПОК "Доверие" с 20.9%.
 
Други притежатели на акции са фондове на ПОК "Алианц България" с 11.57%, тези на ПОК "Съгласие" с 4.55%, застрахователят "Булстрад" и животозастрахователят "Булстрад живот" с 4.52% според отчета на "Агро финанс" за миналата година. Взаимните фондове на "Ти Би Ай асет мениджмънт" също притежава дял.
 
"Бромак" е дружеството, чрез което Цветан Василев е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Компанията е представител и на кипърското дружество Mancelord Limited, която придоби 50% от Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) чрез "НУРТС България", чиято цел е да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб във връзка с предстоящата цифровизация на телевизионното и радиоизлъчването.
 
Каква е визията на новия акционер в "Агро финанс" ще стане ясно тепърва, а Цветан Василев не беше открит за коментар. Преди да се раздели с дяловото си участие в дружеството, "Галакси пропърти груп" направи поне два опита през последните две години да влезе в оперативното управление в "Агро финанс".
 
Аргументът им беше лошата комуникация с мениджмънта и затруднения достъп до информация, ако се съди по официалната кореспонденция на пловдивското дружество. В тази връзка през лятото ръководството на "Агро финанс" беше подложено на контрольорска проверка през съда, която обаче не констатира нещо нередно и показа, че компанията е успешно управлявана. Проверката обаче издаде нарушено общуване между основен акционер и борда на директорите.
 
Източник: dnevnik.bg
Снимка: corpbank.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив