Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Архитектът на София: Заводи ще стават културни центрове

Разработват се проекти за превръщането на промишлени зони в София в уникални културни пространства, съобщи главният архитект Петър Диков.


Един от обектите е бившето трамвайно депо „Пенка Михайлова“ в кв. „Банишора“, което не се използва над 6 години. Идеята е там да се създаде музей на съвременното изкуство. „Преди две години е направено частично изменение на подробния му устройствен план, което е оспорено в съда. Очакваме тази година да възложим проектирането на културния център“, обеща арх. Диков.

По думите му в случая може да се търси възможност и за публично-частно партньорство.
 
Подготвя се и проект за цялостна реконструкция на бившия младежки дом „Лиляна Димитрова“. Целта е да се оформи изложбено пространство, което да се възползва от близостта на парка „Заимов“.
 
Съществува и предложение за превръщането на централната зала на Археологическия музей в културен център, където да се изнасят концерти и представления. Част от експозицията му ще бъде преместена в археологическата среда на Ларгото.
 
Обмисля се идеята в тази зона да бъде изградена и малка театрална зала. Предстои изготвянето на окончателен проект, обясни арх. Диков.
 
Според главния архитект сградата на Захарна фабрика също има уникални качества за културна среда. За първи път в историята си Столичната община се опитва да наложи ипотека върху собствеността на частен имот, обясни по повод фабриката главният архитект.
 
По думите му през тази година в София ще бъдат изградени две открити сцени. Ще се разработва и идеята за улично и театрално изкуство по пешеходните зони на града.
 
Междувременно културни дейци се оплакаха от липсата на модерна концертна зала, циркови пространства и сцена за танцов театър в София.
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив